Medtem ko so ljudje v Ruandi množično umirali, je bil odziv ZN-a (pre)počasen. Foto: EPA
Medtem ko so ljudje v Ruandi množično umirali, je bil odziv ZN-a (pre)počasen. Foto: EPA
Paul Kagame
Kdo je kriv za smrt Juvenala Habyarimana, predhodnika Paula Kagameja, še vedno ni razjasneno. Foto: EPA

Poročilo pravosodnega ministrstva trdi, da so v Parizu vedeli, da se pripravlja genocid in da so pomagali storilcem, etničnim Hutujcem, francoske enote pa naj bi bile tudi neposredno vpletene v poboje.

Poročilo omenja imena 33 vidnih francoskih politikov, ki naj bi jim morali soditi, med njimi nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitteranda, nekdanja premiera Dominiqueja de Villepina in Edouarda Balladurja ter nekdanjega zunanjega ministra Alaina Juppeja.

800.000 mrtvih v 100 dneh
V 100 dneh leta 1994 je bilo večinoma z mačetami ubitih okoli 800.000 manjšinskih Tutsijev in zmernih Hutujcev. Francija je ruandski hutujski vladi nudila politično, vojaško, diplomatsko in logisitčno podporo, trdi poročilo. Francijo obtožuje, da je urila hutujske milice, ki so bile odgovorne za poboje, da je pomagala pri pripravah na genocid in sodelovala pri pobojih.

"Francoske sile so ubijale Tutsije in Hutujce, ki so bili obtoženi, da so skrivali Tutsije /.../ Francoski vojaki so posilili številne preživele Tutsije," piše v izjavi pravosodnega ministrstva. "Glede na resnost domnevnih zločinov, je ruandska vlada primerne vlade pozvala, naj obtožene francoske politike in vojaške častnike privedejo pred sodnika," še piše.

Posebna komisija je skoraj dve leti preiskovala francosko vlogo v genocidu, ki je močno zaznamoval Ruando. Člani komisije so poslušali pričanja preživelih, poročevalcev in novinarjev. Svoje poročilo na 500 straneh je komisija ruandski vladi predstavila že lanskega novembra, javno pa je postalo šele zdaj.

Pariz zanika sodelovanje pri genocidu
Francija obtožbe zanika in vztraja, da so njeni vojaki, ki so sodelovali v mirovni misiji ZN-a v Ruandi, pomagali ščititi civiliste. V začetku leta je francoski zunanji minster Bernard Kouchner zanikal francosko odgovornost za genocid, a priznal, da so bile narejene politične napake. Odnosi med Francijo in Ruando so se močno ohladili, ko je leta 2006 francoski sodnik ruandskega predsednika Paula Kagameja vpletel v strmoglavljenje letala, ki je leta 1994 zahtevalo življenje tedanjega ruandskega predsednika Juvenala Habyarimana in sprožilo stodnevno morijo.

Kagame je francoske obtožbe zavrnil in trdi, da so letalo s Habyarimanom, zmernim Hutujcem, strmoglavili hutujski skrajneži, ki so za strmoglavljenje okrivili Tutsije in to uporabili kot izgovor za genocid.

T. V.