Foto:
Foto:
Nemiri prejšnji teden so pripeljali do menjave oblasti v Kirgiziji.
Askar Akajev se še nekaj časa verjetno ne bo vrnil v domovino.

Splošno mnenje v Kirgiziji in tudi mnenje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi je, da je za nami ena faza političnega procesa, ki jo je zaznamovala vladavina Akajeva, zato bi se morala ta faza končati tudi uradno, je v Biškeku dejal Rupel.

Rupel se je na obisku v Kirgiziji s tamkajšnjimi političnimi voditelji pogovarjal o stabilizaciji razmer v državi, potem ko je pred tednom dni opozicija strmoglavila predsednika Akajeva, ki se je nato zatekel v Rusijo.

Po Ruplovih besedah bi bila izključitev Akajeva iz pogovorov o novi ureditvi v državi zelo nevarna in bi lahko ogrozila politično stabilnost Kirgizije.

Kulov za spoštovanje ustave
Rupel se je srečal z začasnim vodjem varnostnih sil Feliksom Kulovom, ki je sicer v sredo napovedal svoj odstop. Kulov je po srečanju dejal, da se pri zagotavljanju stabilnosti v državi ne sme preseči norm, ki jih določa ustava, pomembno vlogo pri reševanju krize pa lahko odigra tudi Ovse.

Se bo Akajev vrnil?
Predsednik parlamenta v Kirgiziji v nasprotju s predsednikom države meni, da bi se lahko strmoglavljeni voditelj Askar Akajev vrnil v domovino. Ob varnostnih zagotovilih bi pogovori z Akajevom in njegov odstop lahko potekali v Kirgiziji, drugače se bo ta pomembni dogodek zgodil v kakšni drugi državi, meni Omurbek Tekebajev.

Kirgiški predsednik Kurmanbek Tekebajev je v sredo opozoril, da bi vrnitev Akajeva sprožila nove napetosti.