Ruske sile so pristanišče Poti med konfliktom skoraj popolnoma uničile. Foto: EPA
Ruske sile so pristanišče Poti med konfliktom skoraj popolnoma uničile. Foto: EPA

Z nadzorne točke Nebada v bližini Črnega morja, od koder so ruske sile nadzirale promet, je odšla kolona tovornjakov in 20 oklepnih vozil s približno 250 vojaki, namenili pa naj bi se proti Abhaziji, vojaki pa so odšli tudi z območja mesta Senaki.

Umik ruskih sil poteka v skladu z dogovorom med Rusijo in Evropsko unijo, ki sta ga 8. septembra sklenila ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in predsedujoči EU-ju, francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Rusija bo na območju Gruzije, zunaj Abhazije in Južne Osetije, ohranila še več deset nadzornih točk in približno 1.200 vojakov, ki jih mora umakniti do 1. oktobra, ostala pa bo v Abhaziji in Južni Osetiji.

Rusi bi ostali, Gruzija temu nasprotuje
Nadzorne točke so Rusi postavili v času konflikta z gruzijskimi četami, ki se je začel v začetku avgusta. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da mora Moskva ohraniti svoje točke v regiji, saj lahko le tako zagotovi varnost, ruska stran pa trdi tudi, da ji mirovni dogovor dopušča, da okoli Južne Osetije in Abhazije zadrži svoje mirovnike.

Gruzijske oblasti nasprotujejo ruski navzočnosti v Gruziji, še posebej sporna pa se jim je zdela prisotnost ruskih sil v Potiju, ki je strateško pomemben del države, saj je več sto kilometrov oddaljen od območij, kjer so v času konflikta potekali spopadi med rusko in gruzijsko stranjo.

Moskva navezuje stike z Abhazijo in Južno Osetijo
Moskva je sporočila, da je vzpostavila diplomatske vezi z gruzijskima separatističnima republikama Abhazijo in Južno Osetijo, s tem pa naj bi le še potrdila svoj namen, da pokrajini resnično postaneta neodvisni.

B. T.