Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zakonski amandma, ki zahteva obsežne zdravstvene preglede za tujce v državi, je bil sprejet v parlamentu konec junija, začel pa naj bi veljati 29. decembra. V javnost je sicer prišel šele prejšnji teden, je poročal Deutsche Welle.

Tuji delavci in njihovi družinski člani, ki živijo v Rusiji, ter vsi tujci, ki želijo ostati v državi dalj časa, se bodo morali po novem na vsake tri mesece testirati na nalezljive bolezni, vključno s sifilisom, aidsom, gobavostjo, tuberkulozo in covidom-19. Opraviti bodo morali tudi test na mamila in oblasti dati svoj prstni odtis ter biometrično fotografijo.

Vse to bo veljalo tudi za vse otroke, starejše od šestih let.

Kdor bo imel pozitiven izvid testa na nalezljive bolezni, se mu ne bo odobril vizum oziroma se mu bo obstoječi vizum preklical. Označeni bodo za "neželene" in morali bodo zapustiti državo.

Tujci morajo že zdaj predložiti negativen izvid testa na HIV, ko zaprosijo za delovni vizum ali dovoljenje za bivanje v Rusiji za več kot 90 dni.

Ruska vlada sicer ni izrecno pojasnila, kaj namerava z novo zahtevo doseči, a v pismu, ki je spremljalo osnutek zakona, so ugotavljali, da 2,5 milijona državljanov Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije in Uzbekistana v Rusiji, ki predstavljajo večino tujcev v državi, le naključno izbirajo za zdravstvene teste. Zato "obstaja tveganje vnosa in širjenja nevarnih nalezljivih bolezni v Rusiji", piše v pismu.

Nova pravila sicer ne bodo veljala za beloruske državljane. Belorusi za vstop v Rusijo ne potrebujejo vizuma, zahteve v primeru iskanja zaposlitve pa so zanje precej bolj preproste.

"Navadno nadlegovanje"

Ruske oblasti bodo določale, kje se bodo zahtevani testi opravljali. Tujci, ki živijo v Moskvi, bodo tako morali v center za migrante v Zaharovu, ki je od središča mesta oddaljen okoli 60 kilometrov.

Nemški poslovnež, ki je po obisku centra v Zaharovu pisal nemško-ruski gospodarski zbornici, je tamkajšnje dogajanje opisal kot "navadno nadlegovanje". Celoten postopek je trajal najmanj štiri delovne dni, je dejal. Med drugim je moral sam naokoli prenašati in vlagati zdravstvena potrdila. Postopek je označil za "nesprejemljivega", še posebej, če ga bo treba ponavljati vsake tri mesece. Vsakič bo recimo treba opraviti tudi rentgensko slikanje pljuč.