Raketa bulava naj bi bila v uporabi od leta 2008 naprej. Foto: ITAR-TASS
Raketa bulava naj bi bila v uporabi od leta 2008 naprej. Foto: ITAR-TASS
Vladimir Putin
Ruski predsednik odločno nasprotuje postavitvi ameriškega protiraketnega ščita v Evropi. Foto: EPA

Raketo so izstrelili iz strateške jedrske podmornice Dmitri Donskoj v Belem morju in je uspešno zadela tarčo na polotoku Kamčatka v Tihem oceanu. Bulava ima doseg do 10.000 kilometrov in lahko nosi od šest do deset jedrskih konic.

V zadnjih letih je bila izstrelitev bulave trikrat neuspešna in mnogi so se že spraševali o usodi rakete, ki naj bi bila eden glavnih elementov ruske jedrske oborožitve in lahko po zagotovilih ruskega predsednika Vladimirja Putina prebije kateri koli protiraketni ščit. Oktobra lani so vojaški viri pohiteli z novico o uspešni izstrelitvi rakete, čeprav se je kmalu izkazalo, da je raketa le nekaj minut po izstrelitvi padla v morje.

Po besedah predstavnika ruske mornarice je tokratna izstrelitev potekala brez težav, medtem ko se je vodja ruske mornarice admiral Vladimir Masorin zahvalil poveljniku podmornice in posadki za njihov profesionalizem in visoko izurjenost. Konec maja je Rusija uspešno preizkusila še eno novo medcelinsko balistično raketo RS-24.

Raketa darilo za praznik
Izstrelitev bulave na današnji dan ni naključna, saj je danes praznik ruskih proizvajalcev in strokovnjakov za raketno proizvodnjo, poleg tega pa je bilo včeraj tudi zasedanje vojaško-industrijske komisije pod vodstvom namestnika ruskega premierja Sergeja Ivanova, meni Klemen Grošelj s katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede. Ivanov je napovedal še več podobnih preizkusov, saj je ruska proizvodnja balističnih raket stopila v novo obdobje. Po Grošljevih besedah si tako lahko obetamo nove preizkuse podmorniških balističnih raket bulava in kopenskih medcelinskih raket RS-24 in Topol-M. Preden pride raketa v operativno uporabo je potrebnih najmanj deset preizkusov, še dodaja Grošelj.

G. V.