Rusija je raketo bulava, ki ima domet 8000 kilometrov, v preteklosti nekajkrat uspešno, nekajkrat pa neuspešno preizkusila. Foto: EPA
Rusija je raketo bulava, ki ima domet 8000 kilometrov, v preteklosti nekajkrat uspešno, nekajkrat pa neuspešno preizkusila. Foto: EPA

Raketo z več bojnimi konicami so izstrelili z jedrske podmornice v Belem morju, zadela pa je cilj na več tisoč kilometrov oddaljeni Kamčatki. Kremelj, ki se je v navzkrižju z Zahodom znašel tudi zaradi nasprotovanja postavitvi delov ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, trdi, da lahko bulava predre katero koli protiraketno zaščito.

Iz ruske vojske se je ponorčevala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ker naj si še ne bi opomogla od razpada Sovjetske zveze, in hkrati pozvala k zoperstavitvi ruski "agresiji" in ji ne dovoliti, da ustrahuje svoje sosede. Rusiji je očitala, da postaja vedno bolj avtoritarna tako doma kot v tujini, kar jo vodi na "enosmerno pot v osamo in nepomembnost". Vedno večja osama Rusije naj bi bila opazna tudi v slabšem gospodarskem položaju Rusije, iz katere se po njenih besedah umika kapital.

Odnose med Moskvo in Washingtonom je še dodatno poslabšala ruska vpletenost v konflikt v Gruziji. "Napad na Gruzijo je izkristaliziral smer, ki so jo ubrali ruski voditelji, in so nas pripeljali v kritičen trenutek za Rusijo in svet," je dejala. Kljub temu je ameriška državna sekretarka zagotovila, da bodo ZDA še naprej ohranjale kulturne vezi z Rusijo.

T. V.