Ruski raketni sistem bi bil namenjen obrambi pred ZDA. Foto: EPA
Ruski raketni sistem bi bil namenjen obrambi pred ZDA. Foto: EPA
Protiraketni ščit
Na Češkem so ljudje močno nasprotovali postavitvi radarja kot dela protiraketnega ščita. Foto: EPA

"Izvedba načrtov v Kaliningradu je bila ustavljena, saj se novi ameriški administraciji nikamor ne mudi s postavitvijo protiraketnega ščita v Evropi," je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal ruski vojaški uradnik, ki je priznal, da je ruska odločitev posledica mehkejše ameriške politike. Uradne potrditve Kremlja sicer še ni, a bi odločitev lahko pomenila, da si Rusija in ZDA znova podajajo roke.

V odnosih med Rusijo in ZDA, ki so bili v zadnjem času na najnižji točki od hladne vojne, je s prihodom Baracka Obame v Belo hišo zapihal nov veter. Obama je namreč dejal, da bi bilo treba načrte za protiraketni ščit dobro pregledati in o njih premisliti, o tem pa se je v ponedeljek po telefonu pogovarjal tudi z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Predsednika sta se strinjala, da je treba prekiniti slabe odnose med državama.

Rusija videla ščit kot neposreden napad nase
Novembra je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev napovedal, da bo Rusija v Kaliningradu, ki meji na Poljsko, postavila svojo zaščito, raketni sistem kratkega dosega Iskander kot odgovor na načrte ZDA, da na Poljskem postavijo prestreznik raket in na Češkem radar kot del protiraketnega ščita.

Washington je namreč še pod nekdanjim predsednikom Georgeem Bushem vztrajal, da je protiraketni ščit namenjen obrambi pred "silami zla", kamor so uvrstili Severno Korejo in Iran, Moskva pa je bila prepričana, da je ščit namenjen prav Rusiji, in je v njem videla neposredno grožnjo.

V Natu pozdravljajo odločitev
Rusko odločitev so že pozdravili v Severnoatlantskem zavezništvu (Nato), kjer je imel ameriški načrt postavitve protiraketnega ščita sicer veliko podporo. "Če je to res, bi bil to velik korak v pravo smer," je povedal ameriški veleposlanik pri Natu Kurt Volker.

B. T.