Lavrov je povedal, da je bila ruska prošnja po izročitvi neodgovorjena. Foto: EPA
Lavrov je povedal, da je bila ruska prošnja po izročitvi neodgovorjena. Foto: EPA
Velika Britanija želi Lugovoju soditi za umor Litvinenka. Foto: EPA
Boris Berezovski
Moskva želi, da ji London izroči Berezovskega, ruskega milijonarja, ki je politično zatočišče dobil v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Britanci in Rusi v sporu

Lavrov je povedal, da mora vsaka nova vlada po prevzemu oblasti najti svoj način vodenja, in izrazil upanje, da bo prevladala zdrava pamet. Ker Moskva Londonu ne želi izročiti glavnega osumljenca za umor Aleksandra Litvinenka, Andreja Lugovoja, je Velika Britanija izgnala štiri ruske diplomate. Rusija je na to odgovorila z izgonom štirih britanskih diplomatov, Moskva pa bo pregledala prošnje za vizum britanskih uradnikov.

Rusija še ni videla dokumentov
Lavrov je obsodil britansko nesodelovanje pri ruskih prošnjah po izročitvi in dodal, da je Rusija takoj odgovorila, ko je London decembra lani zaprosil za dovoljenje, da bi v Moskvo poslal svoje preiskovalce. Povedal je, da njegova vlada še vedno ni videla "dejanskih dokumentov", povezanih z afero Litvinenko, in zato ne ve, zakaj imajo britanske oblasti Lugovoja za glavnega osumljenca.

Ključni dogodki:
1. november 2006
: Aleksander Litvinenko se je v londonskem hotelu sešel z Andrejem Lugovojem in še nekim Rusom.
23. november 2006: Litvinenko je umrl v londonski bolnišnici.
24. november: V izjavi, ki jo je Litvinenko napisal pred smrtjo, je ruskega predsednika Putina obtožil vpletenosti v svojo smrt. Izvedenci sporočijo, da je bil Litvinenko zastrupljen.
6. december 2006: Britanska policija je sporočila, da Litvinenkovo smrt obravnava kot umor.
22. maj 2007: Britanski tožilci so sporočili, da bi morali Lugovoja obsoditi za umor.
28. maj 2007: London od Rusije uradno zahteva izročitev Lugovoja.

Lugovoj zanika odgovornost za umor
Litvinenko, nekdanji agent KGB-ja, ki je dobil britansko državljanstvo, je zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem-210 umrl novembra leta 2006 v Londonu. Sledi radioaktivneg aizotopa so našli na različnih krajih, ki jih je obiskal Andrej Lugovoj. Ta vpletenost v umor zanika.

London želi soditi Lugovoju
Po Evropski konvenciji o izročitvi iz leta 1957 ima Rusija pravico zavrniti izročitev svojega državljana, njena ustava pa izrecno prepoveduje izročanje. Velika Britanija ima pravico zaprositi, da Lugovoju sodijo v Rusiji, vendar je britanski glavni državni tožilec Ken MacDonald to zavrnil in priporočil, da bi Lugovoja tožili zaradi "namerne zastrupitve".

Putin: Gre za "mini krizo"
Ruski predsednik Vladimir Putin je spor označil za "mini krizo" in je prepričan, da se bodo rusko-britanski odnosi razvijali normalno, saj si to želita obe državi.

Britanci in Rusi v sporu