Putin še zdaleč ni rekel zadnje besede, kar se tiče razvoja Rusije. Foto: EPA
Putin še zdaleč ni rekel zadnje besede, kar se tiče razvoja Rusije. Foto: EPA
Putin postal ruski premier

V svojem govoru je poslancem predstavil vizijo nadaljnjega razvoja Rusije, ki ga je dodobra oblikoval še kot predsednik te največje države na svetu. "Prvo in najpomembnejše, kar potrebujemo, je močan makroekonomski položaj," je bil odločen 55-letni premier. "V zvezi s tem bomo veliko pozornosti namenili vsem vidikom finančne politike - najprej vsem ukrepom za zmanjšanje inflacije." Cilj je v nekaj letih doseči enoštevilčno inflacijo.

Prejšnji premier je bil Viktor Zubkov, Putina pa so s 392 glasovi in 56 proti izvolili za njegovega naslednika.

Kot pravijo vlagatelji, največje gospodarske težave Rusije povzroča inflacija, aprila je bila 14,3-odstotna. Sicer Rusija že 10. leto zapored dosega hitro rast, Putin pa je napovedal, da bo še letos zamenjala Veliko Britanijo na šestem mestu lestvice največjih gospodarstev, ki temelji na kupni moči.

Znižanje davkov za naftna podjetja
Povečali naj bi stroške za zdravstvo, izobraževanje in infrastrukturo, Putin pa je že napovedal, da bo znižal davke za naftno industrijo. Podjetja so se namreč pritoževala, da zaradi visokih davkov ne morejo večati svoje proizvodnje. "Zmanjšanje davčnega bremena bo gotovo pomenil spodbudo gospodarski klimi v državi," je prepričan Putin.

Postopek potrditve Putina za novega premierja je bil zgolj tehnične narave, njegova stranka Enotna Rusija ima namreč v dumi, spodnjem domu parlamenta, več kot dvetretjinsko večino.

K. T.

Putin postal ruski premier