V Vladivostoku so pred Leninovim spomenikom protestirali tudi proti občinskim davkom in višjim uvoznim carinam. Foto: Reuters
V Vladivostoku so pred Leninovim spomenikom protestirali tudi proti občinskim davkom in višjim uvoznim carinam. Foto: Reuters
Protesti v Rusiji
Policisti so v Moskvi zaprli nekaj deset opozicijskih protestnikov. Foto: Reuters

Na ruskem daljnem vzhodu, v Vladivostoku, se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so zahtevali, naj trenutna vlada zaradi vse večjih gospodarskih težav ponudi odstop. Za glavnega krivca so protestniki, ki so se zbrali na pobudo komunistične stranke, označili nekdanjega predsednika države in zdajšnjega premierja Vladimirja Putina.

Protest je minil mirno, na njem pa so vzklikali gesla, kot "Ne moremo živeti na tak način!" in "Kriza je v glavah vladajočih, ne v gospodarstvu!".

Razmere za življenje vse slabše
Da bi šli ljudje na ulice zaradi politike Kremlja, je bilo še pred nekaj meseci nepredstavljivo, saj je rusko gospodarstvo po zaslugi rekordno visokih cen nafte in drugih energentov cvetelo. Zdaj pa se tudi največja država na svetu, kot mnoge druge, sooča z globoko krizo, ki ji ni videti konca. Stopnja brezposlenosti se je občutno povečala, cene osnovnih življenjskih potrebščin in hrane pa tudi.

Aretiran levičarski opozicijski vodja
Demonstracije so napovedane tudi v drugih ruskih mestih, nekatere protestnike pa so oblasti razgnale. V Moskvi so tako varnostne sile aretirale več deset ljudi, tudi radikalnega levičarskega vodjo Nacionalne stranke boljševikov Edvarda Limonova, ki se je pripravljal za govor na enem izmed trgov. Okoli ducat demonstrantov so aretirali tudi na ločenem protivladnem protestu na zahodu prestolnice.

V Moskvi je potekalo okoli 20 zborovanj, na katerih so udeleženci zahtevali tudi čimprejšnjo razjasnitev umora odvetnika Stanislava Markelova in novinarke časopisa Novaja Gazeta Anastazije Baburove, ki sta bila v središču mesta ustreljena prejšnji teden. Proteste je napovedala tudi opozicijska stranka Druga Rusija pod vodstvom šahovske legende Garija Kasparova.

Vladajoča stranka Enotna Rusija je vzporedno z omenjenimi protesti organizirala protidemonstracije v podporo vladnim ukrepom.

A. P.