Ob predaji vojakov sta imela gruzijski predsednik in predsedujoči Ovseju, nizozemski zunanji minister, skupno tiskovno konferenco. Foto: Reuters
Ob predaji vojakov sta imela gruzijski predsednik in predsedujoči Ovseju, nizozemski zunanji minister, skupno tiskovno konferenco. Foto: Reuters
Mihail Sakašvili, gruzijski predsednik
Vladimir Putin
Putin ostro nasprotuje vmešavanju drugih držav v rusko-gruzijski spor. Foto: EPA

Ruske častnike, obtožene vohunjenja, naj bi predstavniki Ovseja še danes odpeljali na letališče, od koder bodo odleteli v Moskvo. Zaradi krize je v Tbilisi na pogovore prišel tudi predsedujoči Ovseju, belgijski zunanji minister Karel De Gucht, ki se je sešel z gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem.

Prijetje četverice ruskih vojakov v sredo je močno poslabšalo že tako ne preveč dobre odnose med Tbilisijem in Moskvo.

Prekinjene vse povezave med državama
Rusko transportno ministrstvo je medtem ukazalo prekinitev vseh letalskih, cestnih, železniških in pomorskih poti do Gruzije. Zaustavljena naj bi bila tudi poštna povezava med državama, Moskva pa razmišlja tudi o prekinitvi trgovinskih stikov. Gruzija iz Rusije uvaža predvsem zemeljski plin, Rusija pa ima tudi nadzor nad gruzijskim električnim omrežjem.

Rusija je po incidentu iz Gruzije že v četrtek začela umikati svoje častnike, iz Tbilisija pa je evakuirala tudi osebje svojega veleposlaništva, z ambasadorjem na čelu, in člane njihovih družin.

Sakašvili za umiritev razmer
Sakašvili je besede ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je Rusija za osvoboditev svojih državljanov pripravljena uporabiti tudi silo, označil za pretiravanje, dejal pa je tudi, da vojakov niso izpustili zaradi ruskih groženj, ampak je bila to gesta, ki naj bi pripomogla k umiritvi razmer med državama.

Sakašvili je povedal, da so v Gruziji naklonjeni normalizaciji razmer in razvoju dobrih sosedskih odnosov z Rusijo, ki naj bi temeljili na medsebojnem spoštovanju.

Putin svari Busha
Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškega kolega Georgea Busha posvaril pred vmešavanjem tretjih držav v Gruziji. V telefonskem pogovoru je dejal, da naj se "države vzdržijo kakršnih koli dejanj, ki bi lahko Tbilisi opogumila k njegovi uničevalni politiki, saj so takšna dejanja nedopustna ter nevarna za mir in stabilnost v regiji".

Pobude za pogovor o Gruziji so prišle iz Washingtona, saj si ZDA prizadevajo za vključevanje Gruzije z zahodom in njen vstop v zvezo Nato, čemur pa Moskva ostro nasprotuje.

Mihail Sakašvili, gruzijski predsednik