O'Rourke je bil za številne up demokratske stranke. V času kampanje je imel nekaj javnih spodrsljajev. Tako je za svojo ženo Amy v šali večkrat dejal, da je njune tri otroke vzgajala
O'Rourke je bil za številne up demokratske stranke. V času kampanje je imel nekaj javnih spodrsljajev. Tako je za svojo ženo Amy v šali večkrat dejal, da je njune tri otroke vzgajala "včasih z mojo pomočjo". Kritiki so dejali, da je pokazal neobčutljivost za težave, s katerimi se soočajo starši samohranilci. Očitkov se je branil tudi zaradi nasilne zgodbe, ki jo je napisal kot 15-letnik in v kateri je pisal o otrocih, ki jih povozi avto. Kot je dejal v času kampanje, ga je vsebine zgodbe "izjemno sram". Foto: Reuters

Svoj odstop od kampanje je utemeljil s pomanjkanjem sredstev, s čimer se spopada večina demokratskih kandidatov in kandidatk.

47-letnemu O'Rourku do petka ni uspelo izpolniti meril za naslednje televizijsko soočenje demokratskih kandidatov, ki bo 20. novembra v Georgii.

Merila, ki med drugim zajemajo določen delež podpore v javnomnenjskih anketah in število finančnih donatorjev, je doslej uspelo izpolniti devetim kandidatom in kandidatkam.

Na naslednje televizijsko soočenje so se doslej uvrstili nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden, senatorji Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Cory Booker in Amy Klobuchar, milijarder Tom Steyer, poslovnež Andrew Yang ter župan Pete Buttigieg.

O'Rourke je v petek sporočil tudi, da prihodnje leto ne bo kandidiral niti na volitvah v zvezni senat, k čemur ga je pozivalo veliko podpornikov. Lani je tesno izgubil na volitvah v senat proti republikancu Tedu Cruzu.

Ob izstopu iz tekme za nominacijo je O'Rourke napovedal, da bo "ponosno podprl" katerega koli od preostalih demokratskih kandidatov za predsedniško nominacijo v boju proti predsedniku Donaldu Trumpu prihodnje leto, poroča Reuters. V boju za demokratsko nominacijo je še 17 kandidatov in kandidatk.

Zagovarjal odvzem polavtomatskega orožja

Po avgustovskem strelskem pokolu v El Pasu v Teksasu, v katerem je desničarski skrajnež, ki ga je navdihnila protipriseljenska Trumpova retorika, ubil 22 ljudi, je O'Rourke napovedal obvezen odkup polavtomatskega orožja v državi. S tem je navdušil nasprotnike prostega dostopa do orožja, razjezil pa zagovornike.

Čeprav so ga številni videli kot veliki up demokratske stranke, njegova predsedniška kampanja ni dobila dovolj vetra v jadra.

O'Rourke je bil oster kritik Trumpa, ki ga je označil za rasista. Po njegovih besedah je predsednik spodbujal nasilje proti skupinam ljudi, "ki niso videti, ne molijo ali ljubijo kot večina v tej državi".