Oppenheimerja je nadzoroval ameriški zvezni preiskovalni urad zaradi povezav s komunistično stranko in obtožb, da je sovjetski vohun. Foto: AP
Oppenheimerja je nadzoroval ameriški zvezni preiskovalni urad zaradi povezav s komunistično stranko in obtožb, da je sovjetski vohun. Foto: AP

Kot je povedala ameriška sekretarka za energetiko Jennifer Granholm, so pred skoraj 70 leti Oppenheimerju odvzeli varnostna dovoljenja in pooblastila iz političnih razlogov.

"Zadeva Oppenheimer se je nanašala na človeka, ki je nedolgo pred tem odigral nepogrešljivo in edinstveno vlogo v vojnih prizadevanjih, človeka, o čigar lojalnosti in ljubezni do domovine se ni nikoli resno dvomilo," je dejala Granholmova.

Po njenih besedah je odločitev o odvzemu varnostnih dovoljenja Oppenheimerju manj povezana z dobronamerno skrbjo za varnost podatkov in bolj z željo političnega vodstva ameriške agencije za jedrsko energijo (AEC) diskreditirati znanstvenika v javnih razpravah o politiki jedrskega orožja.

"Zahvaljujem se ministrici za energijo Granholm za razveljavitev napačne odločitve AEC-ja iz leta 1954 o odvzemu varnostnega dovoljenja Robertu Oppenheimerju," je na Twitterju zapisal senator Patrick Leahy iz Vermonta. "Bil je zvest Američan, ki je bil deležen hude pravosodne napake, in ta ukrep je bil že zdavnaj potreben," je še dejal.

Zgodovinarji so se že dolgo zavzemali za odpravo ukrepa proti Oppenheimerju in popravo zgodovinske krivice, ki mu je bila storjena.

Oppenheimer je vodil tajni ameriški jedrski laboratorij v Los Alamos, ki ga je ustanovil predsednik Franklin Roosevelt in kjer so Američani v okviru projekta Manhattan med drugo svetovno vojno razvijali jedrsko bombo.

V New Yorku rojeni teoretski fizik je nadzoroval prvo eksplozijo jedrske bombe v ameriški zvezni državi Nova Mehika, preden so Američani jedrsko orožje uporabili ob koncu druge svetovne vojne v napadu na Hirošimo in Nagasaki.

Po vojni je Oppenheimer prevzel vodenje agencije za jedrsko energije in položaj izkoristil za lobiranje proti širjenju jedrskega orožja, nasprotoval pa je tudi razvoju vodikove bombe, zaradi česar si je nakopal nasprotnike v ameriškem vojaškem in političnem vrhu.

Američani so vodikovo bombo prvič preizkusili leta 1952 v Tihem oceanu. Foto: Reuters
Američani so vodikovo bombo prvič preizkusili leta 1952 v Tihem oceanu. Foto: Reuters