V Los Angelesu večina brezdomcev živi v šotorih na pločnikih in pod nadvozi. Foto: Reuters
V Los Angelesu večina brezdomcev živi v šotorih na pločnikih in pod nadvozi. Foto: Reuters

"Moj načrt ljudem ponuja ne le stanovanja za brezdomce, ampak tudi dostop do druge podpore, storitev in dohodka, ki jim omogočajo uspeh," je sporočil Biden.

Načrt strategije, poimenovane Vse ali nič 2022, ki je bil objavljen v ponedeljek, sledi prizadevanjem administracije prejšnjega demokratskega predsednika Baracka Obame v okviru strategije Odpiranje vrat, kar je bila prva celovita nacionalna strategija za preprečevanje in odpravljanje brezdomstva. Glede na statistiko ni bila najbolj uspešna. Brezdomstvo se je zaradi pomoči zvezne vlade zmanjšalo, prav tako pa so nekoliko napredovali pri mladih.

Zvezni načrt poudarja rasne in druge razlike, ki so privedle do neenakosti na področju brezdomstva, vključuje pa prizadevanja za povečanje ponudbe cenovno dostopnih stanovanj in odpravo vzrokov za brezdomstvo. Med možnimi ukrepi je spodbujanje večjega števila lastnikov stanovanj k sprejemanju državnih stanovanjskih bonov in spodbujanje lokalnih oblasti k izgradnji več stanovanjskih kompleksov, ki so cenovno dostopni za zaposlene družine.

Vlada je napovedala tudi program, v okviru katerega bodo zvezne agencije sodelovale z lokalnimi uradniki pri zmanjševanju brezdomstva v izbranih mestih, ki pa še niso bila imenovana.

Los Angeles po številu brezdomcev prehitel New York

Nova raziskava ugotavlja, da je Los Angeles prehitel New York kot mesto z največjim številom brezdomcev, čeprav se zdi, da se je to zgodilo že pred desetletji. Razlika je v tem, da je v New Yorku večina brezdomcev v zavetiščih, v Los Angelesu pa v šotorskih in barakarskih naseljih pod mostovi in viadukti.

V New Yorku se je število brezdomcev znižalo z 78.000 na manj kot 62.000, v Los Angelesu je v dveh letih naraslo s 64.000 na 65.000