Sergio Moro. Foto: Reuters
Sergio Moro. Foto: Reuters

Bolsonaro je v četrtek brez pojasnil odstavil voditelja zvezne policije Mauriciana Valeixa.

Moro je v Bolsonarovi administraciji vodil t. i. superministrstvo, ki je združevalo tako pravosodje kot javno varnost, poroča BBC.

Na novinarski konferenci ob odstopu je Moro obtožil Bolsonara, da je Valeixa odpustil iz osebnih in političnih razlogov. Dejal je, da je v ministrovanje privolil pod pogojem, da si bo sam izbiral sodelavce, brez političnega pritiska.

Bolsonaro naj bi zahteval, da ga vodja policije obvešča o podatkih obveščevalcev, kar je Moro označil za nedopustno. Prav tako je brazilski predsednik "zaskrbljen zaradi preiskav vrhovnega sodišča", je dejal Moro, vendar ni pojasnil podrobnosti.

Odstop pravosodnega ministra naj bi še znižal podporo Bolsonaru, ki sta jo načela pandemija novega koronavirusa in gospodarske posledice. Ob koncu Morovega govora, ki ga je prenašala policija, so ljudje po državi v znak protesta proti Bolsonaru na oknih tolkli po posodah.

Priljubljeni vodja boja proti korupciji

Nekdanji sodnik Moro je bil med Brazilci priljubljen zaradi zavzetosti v boju proti korupciji. Največja preiskava korupcije v zgodovini Brazilije pod njegovim vodstvom je razkrila za več milijard dolarjev podkupnin, v zaporu pa so pristali številni vplivni podjetniki in politiki.