Foto: Reuters
Foto: Reuters

67-letni Bolsonaro se je v izredno redkobesednem nastopu pred predstavniki sedme sile zgolj zahvalil volivcem za zaupanje in dejal, da se je vedno držal ustave.

Poraza sicer eksplicitno še vedno ni priznal, je pa dejal, da so protesti, ki so sledili njegovemu nedeljskemu porazu, rezultat "ogorčenja in občutka krivice".

Nato je pred mikrofon stopil še njegov vodja osebja Ciro Nogueira in dejal, da bodo z Lulo začeli miren proces predaje oblasti. To je v izjavi za javnost potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Bolsonaro prekinil molk po nedeljskih volitvah

V Braziliji so medtem takoj po objavi volilnih izidov vozniki tovornjakov, Bolsonarovi privrženci, po cestah po državi postavili zapore. O zaporah poročajo iz vseh zveznih držav razen dveh, v promet pa so vnesle kaos in pretrgale prehransko oskrbovalno verigo.

77-letni Lula, ki je Brazilijo že vodil dva mandata med letoma 2003 in 2010, je v drugem krogu nedeljskih volitev prejel 50,9 odstotka glasov, Bolsonaro pa 49,1.

Do današnjega nastopa Bolsonara so se v javnosti porajali strahovi, da bi odhajajoči desničarski predsednik lahko zapletel dvomesečno tranzicijsko obdobje, preden Lula 1. januarja 2023 priseže kot predsednik.

Bolsonaru privrženi vozniki tovornjakov so začeli postavljati cestne zapore po državi že kmalu po razglasitvi volilnih izidov.

Do ponedeljka zvečer je zvezna avtocestna policija poročala o 342 takih incidentih, pri čemer največji protesti potekajo na jugu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zaradi zapor odpovedali polete

Največ preglavic zaradi cestnih zapor je v zvezni državi Santa Catarina, kjer je Bolsonara podprlo skoraj 70 odstotkov volivcev.

V Sao Paulu so podporniki Bolsonara s tovornjaki zaprli avtocesto, ki vodi do letališča Guarhulos, glavnega mednarodnega vozlišča v Braziliji.

Zaradi zapor so na letališču ponoči odpovedali nekatere polete. Upravljavec letališča je opozoril na težave pri dostopu in potnike pozval, naj pri letalskih družbah preverijo status svojih poletov.

Nekatere od zapor je policija pozneje umaknila.

Številni vozniki tovornjakov so imeli v času Bolsonarove administracije velike koristi od nižjih cen goriva.

Vrhovni sodnik Alexandre de Moraes je v ponedeljek dal policiji ukaz, da zapore nemudoma umakne. Ob tem je opozoril, da bodo vsi tisti, ki bi še naprej zapirali ceste, vsako uro oglobljeni s po 100.000 brazilskih realov (19.000 evrov).

Potem ko je Bolsonaro za las izgubil proti Luli, mediji poročajo, da se je umaknil v svojo spalnico in legel k spancu. Naslednje jutro sta v predsedniško palačo v Brasilii prispela predsedniški svetovalec in Bolsonarov podpredsedniški kandidat Walter Braga Netto, a ni jasno, kaj je bilo na sestanku rečenega. Pozneje so Bolsonara videli zapuščati palačo in vstopati v stavbo, kjer je njegova pisarna.

Lula se v predsedniško palačo vrača po 12 letih. Foto: Reuters
Lula se v predsedniško palačo vrača po 12 letih. Foto: Reuters

V pričakovanju Bolsonarovega nastopa

Predsednik je v preteklosti že izjavljal, kako ga lahko iz predsedniškega urada odstrani "samo Bog", zato številni s strahom pričakujejo njegov prvi javni nastop po porazu. Pred volitvami je tudi redno širil teorije zarot o volilnem sistemu.

Lula se je v svojem govoru ob zmagi dotaknil tudi te politične razklanosti v državi, ki se je še poglobila med razgreto predvolilno kampanjo. "Ta država potrebuje mir in enotnost. To prebivalstvo se ne želi več boriti," je dejal in obljubil, da bo vladal vsem Brazilcem, ne zgolj tistim, ki so volili zanj.

Čestitke Luli dežujejo z vsega sveta, vključno z voditelji Velike Britanije, Kitajske, Francije, Indije in Rusije. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je Lula zmagal po "svobodnih, poštenih in kredibilnih volitvah".

Gre za izjemno vrnitev Lule, ki na zadnjih volitvah leta 2018 ni smel kandidirati, ker je bil v zaporu zaradi obtožb korupcije.