Ameriško veleposlaništvo v Havani. Foto: AP
Ameriško veleposlaništvo v Havani. Foto: AP

Posebna komisija je na sestanku po preiskavi najbolj nenavadne bolezni med ameriškimi uradniki sporočila, da bi lahko elektromagnetna energija in v omejenih okoliščinah tudi ultrazvok, ki se na cilj prenašata iz bližine, razložila ključne simptome havanskega sindroma, poroča CNN.

Tehnološki in medicinski strokovnjaki so sporočili, da obstaja tehnologija, ki lahko povzroči nenavadno mešanico bolečin v ušesih, vrtoglavice, slabosti in drugih simptomov, o katerih so leta 2016 prvi poročali ameriški uradniki, ki so delali v Havani na Kubi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navedli so, da je mogoče izdelati prikrite naprave, ki bi z uporabo zmernih količin energije usmerile elektromagnetno energijo ali ultrazvočne valove ter povzročile poškodbe pri ciljnem človeku.

Niso potrdili, ali takšne naprave dejansko obstajajo, prav tako niso ugotovili, ali so se takšni napadi res zgodili, niti niso omenili, kdo bi jih lahko pripravil.

Cia: Organiziran napad tuje države malo verjeten

Cia je že prejšnji mesec med preiskavo sporočila, da t. i. havanski sindrom najverjetneje ni posledica organiziranega napada kakšne tuje države na ameriške diplomate, ampak so bile to večinoma posledice že obstoječih zdravstvenih težav.

Sorodna novica Cia: T. i. havanski sindrom najverjetneje ni posledica napada tuje države

Tudi tokrat je sporočila, da je malo verjetno, da bi tuji akter izvajal svetovno kampanjo, s katero bi škodoval ameriškemu osebju, a te možnosti vseeno ne izključuje.

Omenjeni simptomi havanskega sindroma se uradno imenujejo anomalni zdravstveni incidenti (AHI). O njih so v zadnjih letih poročali številni ameriški diplomati in družinski člani v več državah po svetu.

Skoraj vsi primeri so imeli medicinske ali okoljske razlage

Cia je pred kratkim ugotovila, da so imeli skoraj vsi prijavljeni primeri običajne medicinske ali okoljske razlage. Za okoli 24 primerov pa niso našli nobene konvencionalne razlage.

Znanstveni odbor je poudaril, da so bili primeri, ki so jih proučevali, "pristni in prepričljivi", pri čemer so opozorili, da so nekateri incidenti prizadeli več ljudi v istem prostoru, klinični vzorci nekaj žrtev pa so pokazali znake "celične poškodbe živčnega sistema", še navaja CNN.

Strokovnjaki so medtem zavrnili druge teorije o vzrokih AHI, vključno z ionizirajočim sevanjem, kemičnimi in biološkimi dejavniki, infrazvokom, ultrazvokom, ki se širi na velike razdalje, in segrevanjem telesa zaradi elektromagnetne energije.