Foto: EPA
Foto: EPA

Do razlitja nafte je prišlo 15. januarja, ko so tanker Mare Doricum, ki pluje pod italijansko zastavo, ob razkladanju nafte pri rafineriji La Pampilla dosegli močni valovi, ki jih je sprožil cunami po obsežnem izbruhu ognjenika blizu Tonge. Rafinerija, približno 30 kilometrov oddaljena od Lime, je sicer v lasti španskega naftnega velikana Repsol.

Ladjo so namreč zadeli valovi, ki jih je povzročil izbruh, pri tem pa je v morje blizu glavnega pristanišča v državi padlo več kot 6000 sodov nafte. Nafto so nato odkrili v morju in na peščenih plažah, tudi na otokih Pescadores in Puntas Guaneras.

Sprva so poročila govorila o 6000 razlitih sodih nafte. Repsol je pozneje število popravil na 10.396, perujska vlada pa na 11.900.

Naftni madež je po morju potoval okoli 140 kilometrov severno od rafinerije in povzročil smrt velikega števila rib in morskih ptic. Obenem je več sto ribičev ob možnost preživljanja.

Po navedbah namestnika okoljskega ministra Peruja Alfreda Mamanija so doslej očistili za 4255 sodov nafte, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Repsol pa je ocenil, da so iz narave odstranili 35 odstotkov razlite nafte.

Foto: EPA
Foto: EPA

Prepoved odhoda iz države za visoke uslužbence Repsola

Perujski sodnik Romualdo Aguedo je medtem štirim visokim predstavnikom španskega naftnega podjetja Repsol za 18 mesecev prepovedal odhod iz države, medtem ko traja preiskava obsežnega izlitja nafte, zaradi katerega je država razglasila okoljske izredne razmere.

Štirje predstavniki Repsola, menedžer rafinerije La Pampilla Jaime Fernández-Cuesta in trije direktorji Renzo Tejada, Gisela Posadas in José Rey, se na odločitev ne bodo pritožili, pravijo njihovi odvetniki, ki zagotavljajo, da bodo njihove stranke sodelovale z oblastmi v preiskavi nesreče.

Prejšnji teden je perujski predsednik Pedro Castillo razglasil stanje okoljskih izrednih razmer na obalnem območju, ki ga je prizadelo razlitje nafte. Razmere je označil za "ekološko katastrofo". Razglašeno stanje naj bi trajalo 90 delovnih dni, poroča ameriška televizija CNN.

Zunanji minister Peruja Óscar Maúrtua je Repsol prejšnji teden pozval, naj stotinam ribičev, ki se ne morejo več preživljati, nadomesti izgubo.

Repsol: Nismo krivi

Medtem je tiskovna predstavnica Repsola Tine Van Den Wall Bake zanikala, da bi moralo podjetje prevzeti odgovornost za nesrečo. Prejšnji teden je dejala, da "mi nismo povzročili te ekološke katastrofe in ne moremo reči, kdo je odgovoren".

Predstavnica Repsola je dodala, da so vprašali perujsko mornarico, ali obstaja tveganje cunamija in ali naj izvedejo pretovarjanje nafte. Mornarica je Repsolu to odobrila, je dejala Blake. Dodala je, da je podjetje zavezano obnovi celotnega obalnega pasu v prvotno stanje. Iz podjetja so sporočili, da so organizirali več kot 1350 "ustrezno izurjenih" ljudi za čiščenje oceana in obale.