Justin Pearson se je vrnil v predstavniški dom državnega kongresa. Foto: Reuters
Justin Pearson se je vrnil v predstavniški dom državnega kongresa. Foto: Reuters

Demokratska kongresnika Justin Jones in Justin Pearson sta prejšnji teden skupaj z demokratsko kolegico Glorio Johnson na zasedanju zahtevala strožje zakone proti orožju. K temu so pozvali po streljanju na krščanski šoli v Nashvillu v tej zvezni državi, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, trije otroci in trije odrasli.

Republikanski kongresniki so bili do njihovega protesta kritični in so jim očitali kršitev pravil vedenja v predstavniškem domu in pravil nastopov na govorniškem odru. Na glasovanju je nato republikanska večina v predstavniškem domu Jonesa in Pearsona v četrtek izključila iz kongresa.

Ker sta oba izključena kongresnika temnopolta, kongresnica Johnson pa je belka in je niso izključili, so na republikanske kongresnike leteli številni očitki o rasizmu.

Okrožna komisija Nashvilla je nato v ponedeljek soglasno izglasovala vrnitev Jonesa v državni kongres. Okrožna komisija Shelbyja pa je v sredo izglasovala vrnitev kongresnika Pearsona. Oba sta nato znova prisegla.

Se pa bosta morala potegovati za ponovno izvolitev na posebnih volitvah, ker sta bila znova imenovana več kot 12 mesecev pred naslednjimi volitvami novembra 2024, poroča ameriški časopis Washington Post.

Ameriški predsednik Joe Biden je njuno izključitev obsodil in označil za poskus kaznovanja, utišanja in izgona izvoljenih predstavnikov prebivalcev Tennesseeja. Vse tri demokrate je povabil v Belo hišo, prva temnopolta podpredsednica ZDA Kamala Harris pa se je v Nashvillu udeležila zborovanja v njihovo podporo.

Njihova izključitev je bila zadnja poteza republikanskih voditeljev Tennesseeja, s katero so odkrito zatrli drugače misleče v večinsko republikanskem kongresu. V ospredje so tudi znova postavili delitve v zvezni državi glede nadzora orožja, rase in svobode govora.