V nedeljo so protestnike z mostu odstranili. Foto: EPA
V nedeljo so protestnike z mostu odstranili. Foto: EPA

"Danes je naše državne gospodarske krize na mostu Ambassador konec," je tvitnil župan Windsorja Drew Dilkens.

Policija v Windsorju je v nedeljo prijela od 20 do 30 ljudi, zasegli so tudi vozila, ki so bila na mostu. V nedeljo je policija okrepila svoje enote na območju protestov, tam je bilo več kot 50 policijskih vozil, na drugi strani pa se je število protestnikov zmanjšalo s sobotnih 100 na približno 45.

Promet na mostu je skoraj za teden dni v obe smeri zaprlo okoli 15 tovornjakov, avtomobilov in kombijev. Kanadsko sodišče je v petek odredilo, da je zapiranje mejnega prehoda med Kanado in ZDA nezakonito, policija je v skladu z odločitvijo v nedeljo protestnike odstranila.

Ambassadorjev most je pomemben zaradi gospodarske povezave med ZDA in Kanade, čezenj naj bi potekala četrtina blagovne menjave med državama. Hkrati je to tudi povezava med kanadskim mestom Windsor v Ontariu in ameriškim mestom Detroit v Michiganu.

Sorodna novica Francoska policija s solzivcem nad konvoj svobode, v Kanadi odstranjujejo tovornjakarje

Kot smo poročali, so nekatera avtomobilska podjetja, kot so Ford, General Motors in Toyota, začasno ustavila proizvodnjo ali zaprla tovarno. Ocena škode zaradi zapore mostu je samo v avtomobilski industriji ocenjena na okoli 850 milijonov dolarjev.

V zahodni kanadski provinci Britanska Kolumbija je bila v nedeljo popoldne drugi dan zapored začasno zaprta tudi pacifiška avtocesta, potem ko je bilo na njej okoli 200 protestnikov.

V Ottawi je v nedeljo že 17. dan zapored potekal protest konvoja svobode, ki se je vsebinsko razširil na proteste proti covidnim omejitvam, davkom na izpuste in druga vprašanja.

"Dovolj imamo, utrujeni smo. Želimo, da je Ottawa znova dolgočasna," je dejala ena izmed protestnic na protestu, kjer so se zbrali tisti, ki so proti protestom, ki že skoraj tri tedne hromijo prestolnico.

Kanadska vlada je v nedeljo razpravljala o uvedbi izrednih razmer, kar bi omogočilo zvezni vladi, da sprejme odločitve nad lokalnimi oblastmi, med drugim lahko sprejme začasne ukrepe za zagotovitev varnosti kjer koli po državi. V mirnem času je bil omenjeni ukrep sprejet le enkrat, leta 1970, v času vladanja premierja Pierra Trudeuaja, očeta zdajšnjega premierja.

Kanadskim policistom uspelo razgnati nasprotnike obveznega cepljenjaja