Bowers je strelski napad izvedel v sinagogi Drevo življenja. Foto: AP
Bowers je strelski napad izvedel v sinagogi Drevo življenja. Foto: AP

Junija je dvanajstčlanska porota na sojenju, ki je potekalo na ameriškem okrožnem sodišču v Pittsburghu v Pensilvaniji, 50-letnega Roberta Bowersa obsodila več deset zveznih zločinov iz sovraštva. Bowers je bil obsojen v 63 točkah, vključno z 11 točkami oviranja svobodnega verskega prepričanja, ki je povzročilo smrt.

Med prvo fazi sojenja pred dvema tednoma je porota sklenila, da je Bowers upravičen do smrtne kazni. Porotniki so nato slišali pričevanja in argumente tako tožilcev kot zagovornikov o tem, ali si je zaradi umorov zaslužil smrt.

16. junija ga je porota obsodila v vseh točkah obtožnice. Njegovi zagovorniki niso zanikali, da je načrtoval in izvedel napad, vendar so trdili, da je trpel za duševno boleznijo.

Porotniki so slišali pričevanja nekaterih preživelih v napadu, prikazani pa so bili tudi dokazi Bowersovega antisemitizma, vključno s številnimi objavami, ki so napadale Jude in so bile objavljene na skrajno desničarski spletni strani v mesecih pred napadom.

V primeri zvezne obsodbe na smrtno kazen je za obsodbo obtoženca na smrt potrebno soglasje porotnikov v ločeni fazi sojenja, pri čemer sodnik ne more zavrniti glasovanja porote. Če porota ne bi mogla doseči soglasne odločitve, bi bil Bowers namesto tega obsojen na dosmrtno ječo brez možnosti izpustitve.