Rusinje prihajajo rojevat v Argentino, da bi imeli otroci tudi tamkajšnje državljanstvo. Foto: Pixabay
Rusinje prihajajo rojevat v Argentino, da bi imeli otroci tudi tamkajšnje državljanstvo. Foto: Pixabay

Direktorica urada za migracije Florencia Carignano je v petek sporočila, da so oblasti začele preiskavo donosnega posla, ki ruskim staršem obljublja argentinski potni list. Samo v četrtek je na enem letalu v državo prišlo 33 Rusinj, nosečih od 32 do 34 tednov. Nekatere izmed njih so najprej na nadzoru potnih listov zavrnili, a so jim pozneje dovolili vstopiti v državo, je poročal Guardian.

Čeprav koncept turizma za rojevanje otroke ni nov, pa je v zadnjem letu v Argentini doživel velik razmah. Država namreč za Ruse ne zahteva vizuma, zato je priljubljena destinacija za družino, ki želijo svojim otrokom omogočiti drugo državljanstvo.

Kot je v intervjuju za Telenueve dejala Carignano, je v zadnjem letu v Argentino prišlo rodit približno 10.500 Rusinj. "5800 jih je prišlo, ko so bile v zadnjem trimesečju, številne med njimi so trdile, da so v 33. ali 34. tednu nosečnosti." Po njenih besedah se je po porodu v Rusijo vrnilo približno 7000 žensk, njihovi argentinski odvetniki pa so sprožili proces pridobivanja argentinskega državljanstva za otroka, potem pa še za starše.

"Težava je, da pridejo sem, imajo otroke in potem zapustijo Argentino ter se nikoli več ne vrnejo. Ne moremo jim dovoliti, da nam brezsramno lažejo, ko pravijo, da so turisti, pa niso," je odločna Carignano.

Odvetnik ene izmed nosečnic, ki so jih pridržali na letališču, Christian Rubilar, je dejal, da je njegova stranka 32 tednov noseča in da je prišla v Argentino na "begu pred vojno". "V Putinovem režimu je dovolj, da se ne strinjaš z vojno, da končaš v zaporu ali da člane tvoje družine pošljejo na fronto," je dejal Rubilar.

Tiskovni predstavnik urada je dejal, da nosečnice niso pridržane, in dodal, da potekajo pogajanja, da jih bodo poslali nazaj, od koder so prišle, pri čemer je težava, da so prišle brez spremstva, z malo denarja, brez povratne vozovnice in več kot 30 tednov noseče, še poroča Guardian.