Quintero ob prijetju. Foto: Reuters
Quintero ob prijetju. Foto: Reuters

Quintero je eden od treh soustanoviteljev kartela Gualadajara, enega najvplivnejših kartelov v Latinski Ameriki v 80. letih prejšnjega stoletja, in je bil eden od najbolj iskanih ljudi.

Ujeli so ga v občini Choix v zvezni državi Sinaloa, severozahodni zvezni državi, ki velja za eno od mehiških mamilarskih središč. Pri odkritju je imel pomembno vlogo v vojski izurjen pes Max.

Prijetje se je zgodilo, potem ko so ZDA pritisnile na mehiške oblasti, je Reuters navedel besede enega od mehiških uradnikov. Ta teden sta se srečala mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador in ameriški predsednik Joe Biden.

"To je velika novica," je ob prijetju zapisal svetovalec Bele hiše za Latinsko Ameriko Juan Gonzales. ZDA so sporočile, da bodo zahtevale njegovo čimprejšnjo izročitev. "Ni skrivališča za nikogar, ki ugrablja, muči in ubija ameriške organe pregona. Globoko smo hvaležni mehiškim oblastem za njegovo prijetje," je sporočil ameriški pravosodni minister Merrick Garland.

Quintero je bil zaradi umora ameriškega agenta Enriqueja Camarene - Kikija, ki je bil eden najbolj razvpitih umorov v vojni med mehiškimi karteli, zaprt 28 let. Primer je bil upodobljen v seriji Narcos: Mexico. Leta 2013 je bil Quintero izpuščen, potem ko je sodnik, ki je odločil, da bi mu morali soditi na državnem in ne zveznem sodišču, skrajšal njegovo kazen s 40 na 28 let. Vrhovno sodišče je njegovo odločitev pozneje spremenilo, a se je takrat za Quinterom izgubila vsaka sled.

Ameriške oblasti pravijo, da se je takoj vrnil v mamilarske posle, Washington pa je ponudil nagrado v višini 20 milijonov dolarjev za informacije, ki bi lahko vodile do njegovega prijetja. Bil je tudi na FBI-jevem seznamu 10 najbolj iskanih kriminalcev. Lani je izgubil zadnjo pritožbo proti izročitvi ZDA.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mehika ni bila pripravljena na izročitev zdaj 69-letnega Quintera, dokler ne bi odslužil zaporne kazni, kar je bilo desetletja vir napetosti med državama, saj so si ZDA močno prizadevale, da bi ga Mehika izročila severni sosedi.

Njegova aretacija je simbolično zelo pomembna, četudi naj ne bi bil več ključna oseba mednarodne trgovine z mamili. "To je verjetno eno najpomembnejših prijetijh v zadnjih desetletij, kar zadeva ameriško agencijo za pregon na področju mamil (DEA)," je dejal Mike Vigil, nekdanji vodja mednarodnih operacij v DEA. "To bo, upajmo, začetek otoplitve ohlajenih odnosov med ZDA in Mehiko, kar zadeva boj proti mamilom," je še dejal.

V isti zvezni državi umrlo 14 pripadnikov mornarice

Mehiška mornarica je sporočila, da je v nesreči helikopterja v Los Mochisu v Sinaloi umrlo 14 njenih pripadnikov. Ob tem je dodala, da ni dokazov, da bi bila nesreča povezana s prijetjem Quintera.