Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer. Foto: EPA
Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer. Foto: EPA

Zvezno tožilstvo tako za 24-letnega Daniela Harrisa in 33-letnega Brandona Caserto ne bo več moglo vložiti obtožnice, za 38-letnega Adama Foxa in 46-letnega Barryja Crofta pa se lahko odloči za novo obtožnico. Croftu grozi tudi obtožnica zaradi posedovanja eksplozivnih sredstev.

Zvezno tožilstvo v Michiganu je izrazilo razočaranje nad odločitvijo porote, vendar jo bo spoštovalo. Guvernerka prav tako ni komentirala odločitve porote, njena vodja kabineta JoAnne Huls pa je sporočila, da se osredinja na svoje delo in meni, da bi morale obstajati posledice za tiste, ki izvršijo hude zločine.

"Naklep za ugrabitev guvernerke se morda zdi kot anomalija, vendar pa je treba biti pošten pri tem, za kaj pravzaprav gre – za posledico nasilne, delilne retorike, ki je prepogosta v naši državi. Morajo biti posledice za storilce hudih kaznivih dejanj, ker bodo skrajneži brez tega dobili pogum," je sporočila JoAnne Huls.

V zaroti za ugrabitev guvernerke in razstrelitev mosta sta bila aretirana in obtožena še dva moška, ki sta privolila v sodelovanje s tožilstvom, priznala dejanje in pričala proti četverici, a se poroti nista zdela prepričljiva.

Odvetniki obtoženih so poroto prepričali, da je šlo za konstrukt vlade oziroma tožilstva s pomočjo informatorja Zveznega preiskovalnega urada (FBI) in agenta pod krinko, ki sta obtožene prepričevala, naj izvršijo kaznivo dejanje.

Do zarote je prišlo v času ostrih ukrepov proti pandemiji, ki jih je uvajala guvernerka.