Nogavice predsednikov Kanade (levo) in ZDA. Foto: Reuters
Nogavice predsednikov Kanade (levo) in ZDA. Foto: Reuters

Tradicijo srečevanj voditeljev treh severnoameriških držav je leta 2005 na svojem teksaškem ranču začel George Bush mlajši. Zadnje srečanje voditeljev treh držav je bilo junija 2016, ko je Trudeau v Ottawi gostil Baracka Obamo in Enriqueja Pena Nieta. Srečanje so poimenovali "vrh treh amigosov".

Donald Trump je prekinil tradicijo srečanj in sprožil spor glede sporazuma o prosti trgovini Severne Amerike (NAFTA).

Države so sporazum prenovile, zdaj pa je Trudeau prišel v Washington s kritiko, da ga krši Trumpov naslednik Joe Biden, ki je v svoj predlog povečanja porabe za socialo in okolje vnesel določilo "kupuj ameriško".

Kanada ZDA očita kršitev proste trgovine

Kanado zelo skrbi določilo, ki med drugim predvideva davčne olajšave v ZDA za nakupe ameriških električnih avtomobilov. Namestnica premierja Chrystia Freeland je ZDA obtožila, da kršijo sporazum o prosti trgovini, kar sta skupaj s Trudeaujem v sredo pojasnjevala v ameriškem kongresu.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki se je odzvala, da davčnih olajšav "ne obravnavajo tako", temveč gre za priložnost za pomoč potrošnikom, ki bo ustvarila nova delovna mesta in ščitila okolje.

Razočaranje nad Mehiko in njeno okoljsko politiko

Kanada je ob tem zelo razočarana zaradi Bidnovega odstopa od projekta gradnje naftovoda, ki bi povezal kanadsko nafto z ameriškimi rafinerijami v Mehiškem zalivu.

ZDA in Kanada sicer delijo razočaranje nad Mehiko, ki se ni pridružila svetovnim prizadevanjem za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Lopeza Obradorja ni bilo niti na podnebno konferenco ZN-a v Glasgowu.

Srečanje podpredsednice ZDA Kamale Harris z mehiškim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Foto: Reuters
Srečanje podpredsednice ZDA Kamale Harris z mehiškim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Foto: Reuters

Mehika pričakuje spremembe Trumpove politike migracij

Mehika po drugi strani od ZDA želi konkreten napredek pri urejanju vprašanja migracij in večji dostop do cepiva proti koronavirusu.

ZDA in Mehika se še pogajajo o spremembah politike iz Trumpovih časov o vračanju oziroma zadržanju prebežnikov na mehiški strani meje, dokler ameriška sodišča ne rešijo njihovih prošenj za bivanje v ZDA. Mehika želi tudi širitev ameriškega programa vizumov za sezonske delavce, ki jih v ZDA potrebujejo.

Lopez Obrador je po srečanju z ameriško podpredsednico Kamalo Harris tvitnil, da Mehika in ZDA skupaj delajo v smeri poglobitve gospodarskega sodelovanja in reševanja vzrokov migracij.

Biden, ki se je s kolegoma v preteklosti pogovarjal virtualno, se najprej srečuje s Trudeaujem in Lopezom Obradorjem posebej, pozneje pa bodo imeli še skupno srečanje.