Pred Trumpovo stolpnico na Manhattnu so se zbrali privrženci nekdanjega predsednika. Foto: EPA
Pred Trumpovo stolpnico na Manhattnu so se zbrali privrženci nekdanjega predsednika. Foto: EPA

Trump je s svojim zasebnim letalom boeing 757 po triurnem letu priletel na newyorško letališče La Guardia, od koder se je odpravil v svojo rezidenco v Trump Tower na Manhattnu.

Trump se "pripravlja na boj", je pred njegovim zaslišanjem na sodišču v torek dejal njegov odvetnik Joe Tacopina. Na sodišču v Manhattnu mu bodo v torek vzeli prstne odtise, ga fotografirali za kartoteko in sprožili postopke za njegovo aretacijo.

Po poročanju BBC-ja se namerava Trump po zaslišanju vrniti na Florido, kjer bo nagovoril svoje privržence.

Njegov odvetnik Tacopina je dejal, da se bodo odločno bojevali proti vsem obtožbam. "On je tisti, ki bo pripravljen na ta boj," je Tacopina v nedeljo dejal za ameriško televizijo ABC.

Mediji poročajo, da se bo Trump spopadel z več kot 30 obtožbami, povezanimi s poslovno goljufijo glede plačila 130.000 dolarjev Stormy Daniels, katerega namen je bil zagotoviti njen molk o domnevnem razmerju.

Trum naj bi bil obtožen tudi poneverbe poslovnih dokumentov, kar je kaznivo dejanje.

Policija v New Yorku se pripravlja na morebitne proteste v torek. Foto: Reuters
Policija v New Yorku se pripravlja na morebitne proteste v torek. Foto: Reuters

Podrobnosti iz obtožb še niso znane, njegov odvetnik pa je dejal, da jih tudi sam še ni videl.

Trumpa bodo v torek v New York pospremili pripadniki Tajne službe, nato naj bi se nekdanji predsednik predal oblastem, zaslišanje pa se bo začelo ob 14.15 po krajevnem času.

Trump naj ne bi bil vklenjen, druge podrobnosti o poteku zaslišanja pa še niso znane, je dejal Tacopina, ki je izrazil upanje, da bo zaslišanje minilo čim hitreje.

Na torkovo dogajanje se pripravljajo tudi varnostni organi, vključno s pravosodno policijo, Zveznim preiskovalnim uradom (FBI) in Tajno službo.

Tudi newyorška policija bo okrepila svojo navzočnost v pričakovanju protestov po mestu. Za torek je namreč napovedan "miren protest" v podporo Trumpu.

Približno 10 Trumpovih podpornikov se je konec tedna zbralo pred njegovim domovanjem na Floridi. "Tukaj smo, da mu sporočimo, da ga podpiramo," je za BBC dejala ena od protestnic. "Tako kot je on vedno podpiral nas. Šel bo v New York in zelo hitro zmagal," je dodala.

Trump je napovedal kandidaturo za predsednika na volitvah prihodnje leto. Tožilca iz Manhattna Alvina Braggea je obtožil "političnega preganjanja".

Trump je prvi ameriški predsednik, nekdanji ali aktualni, ki je bil obtožen kaznivega dejanja.

Trumpa v torek pričakujejo na sodišču