Aktivisti so aprila letos v parku v Vancouvru postavili 10.000 zastavic, ki simbolizirajo skoraj 10.000 umrlih zaradi prevelikega odmerka mamil. Foto: Reuters
Aktivisti so aprila letos v parku v Vancouvru postavili 10.000 zastavic, ki simbolizirajo skoraj 10.000 umrlih zaradi prevelikega odmerka mamil. Foto: Reuters

Odrasli prebivalci Britanske Kolumbije bodo lahko v poskusnem obdobju treh let posedovali skupno 2,5 grama mamil, kot so opioidi, kokain, metamfetamin in MDMA. Omenjena mamila bodo še naprej ilegalna, vendar ljudi zaradi posedovanja majhnih količin ne bodo več aretirali, temveč jim bodo nudili informacije o dostopnih zdravstvenih in socialnih storitvah, poroča BBC.

Lokalne oblasti Britanske Kolumbije so lani zvezno vlado zaprosile za izjemo, da bi "odpravili sram, ki ljudem pogosto preprečuje, da bi poiskali pomoč". Župan Vancouvra Kennedy Stewart je dejal, da odločitev "predstavlja temeljno spremembo v politiki do mamil, ki daje prednost zdravstvu pred policijskimi lisicami".

Lokalna zdravstvena ministrica Carolyn Bennett je pozdravila spremembo. "To počnemo, da bi rešili življenja, pa tudi, da bi ljudem, ki uživajo mamila, dali dostojanstvo in izbiro," je dejala.

V petih letih 9000 smrti zaradi prevelikega odmerka

Samo lani je v Britanski Kolumbiji zaradi prevelikega odmerka umrlo več kot 2000 ljudi. Britanska Kolumbija je zaradi prevelikega odmerka že pred petimi leti v javnem zdravstvu razglasila izredne razmere, v času epidemije covida-19 pa se je število teh smrti še povečalo. Skupno je od leta 2016 zaradi prevelikega odmerka umrlo 9000 ljudi.

Poskusna dekriminalizacija posedovanja določenih mamil se bo začela 31. januarja 2023 in trajala do 31. januarja 2026. Obstaja več izjem, kjer dekriminalizacija ne bo veljala, denimo na osnovnih in srednjih šolah, ustanovah za varstvo otrok, na letališčih ter za pripadnike kanadske vojske.