Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mladoletnika, ki so ga aretirali, so obtožili štirih naklepnih umorov in mu nameravajo soditi kot odrasli osebi, poroča CNN.

Obtožnice so vložili tudi proti 54-letnemu očetu. Zaradi sinovih dejanj so ga obtožili štirih točk nenaklepnega uboja in osmih točk okrutnosti do otroka. Sinu je namreč decembra lani za božično darilo kupil polavtomatsko puško, čeprav se je nekaj mesecev pred tem pri njih doma oglasila policija zaradi preiskave groženj z napadi na šole.

Šerifov urad okrožja Jackson takrat ni ukrepal zaradi pomanjkanja dokazov, poroča CNN. Nagib za napad v sredo za zdaj še ni znan. Časnik Washington Post poroča, da je imel najstnik duševne težave, vendar ni dobil pomoči.

Mladoletnik je v sredo zapustil pouk matematike in se hotel vrniti v razred proti koncu ure, vendar ga niso spustili v učilnico, ker so opazili, da ima v rokah puško. Nato se je obrnil, vstopil v sosednjo odprto učilnico in začel pobijati.

Čez nekaj časa se je z njim spopadel šolski varnostnik in strelec se je brez težav predal. V napadu je ubil dva dijaka ter učitelja in učiteljico matematike, ranil pa osem dijakov in enega učitelja.

Policija že lani govorila z osumljencem

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je ta teden sporočil, da je policija s 14-letnikom lani govorila glede anonimnih groženj na spletu.

Maja 2023 je takrat 13-letni deček policiji zanikal odgovornost za objave na spletu, ki so vsebovale podobe orožja in opozorilo na strelski napad v šoli.

Policisti so se pogovorili z dečkom in njegovim očetom, ki je dejal, da ima v hiši lovske puške, a da sin nima nenadzorovanega dostopa do njih.

Najstnik je lani zanikal, da bi objavljal grožnje na spletu, oblasti pa so, kot je sporočil FBI, lokalne šole opozorile, naj fanta nadzirajo. FBI je še sporočil, da takrat ni bilo utemeljenega razloga za aretacijo 13-letnika ali izvajanje dodatnih policijskih ukrepov.

Napad v sredo je bil že 45. strelski napad na ameriško šolo letos, sicer pa 385. primer množičnega strelskega napada, ki ga organizacija Arhiv o nasilju z orožjem opredeljuje kot napad z najmanj štirimi smrtnimi žrtvami brez upoštevanja strelca. To pomeni, da so ZDA letos povprečno doživele po 1,5 takšnega napada na dan.