Protestni shod ob mednarodnem dnevu žensk. Foto: Reuters
Protestni shod ob mednarodnem dnevu žensk. Foto: Reuters

Sprejeti zakon "o zaščiti življenja in družine" predvideva zvišanje zaporne kazni – z od pet do deset let na 25 let – razen kadar je ogroženo življenje matere, navaja Reuters. Zakon prav tako predvideva do 50 let zaporne kazni za vse, ki bi opravili umetno prekinitev nosečnosti brez privolitve ženske.

Zakonodaja uvaja tudi reformo civilnega zakonika, ki bo v Gvatemali izrecno prepovedal poroke istospolnih partnerjev.

Z reformo so tudi prepovedali javne in zasebne pobude za poučevanje o spolni raznolikosti, ki jih zakon opisuje kot "spodbujanje politik ali programov pri otrocih in mladostnikih, ki težijo k odklonu od njihove spolne identitete ob rojstvu", poroča STA ob sklicevanju na francosko tiskovno agencijo AFP.

Gvatemalski kongresniki so zakonodajo presenetljivo sprejeli z veliko večino, poroča Reuters. Predlagala ga je konservativna stranka Viva, podprli so ga tudi zavezniki gvatemalskega predsednika. Zakon bo sicer začel veljati, ko ga bo podpisal gvatemalski predsednik Alejandro Giammattei.

Varuh človekovih pravic napovedal pritožbo

Nekaj gvatemalskih politikov je kritiziralo zakon, ki je bil sprejet na mednarodni dan žensk, ker promovira sovraštvo, homofobijo in nepravično kriminalizira ženske. "Krši človekove pravice, krši mednarodne sporazume, ki jih je ratificirala Gvatemala, predstavlja nazadovanje svoboščin," je povedal varuh človekovih pravic Jordan Rodas in napovedal pritožbo na podlagi kršenja človekovih pravic.