Gre za najbolj smrtonosen hlevski požar v ZDA (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Gre za najbolj smrtonosen hlevski požar v ZDA (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Eksplozija se je zgodila že v ponedeljek na farmi South Fork Dairy v bližini mesta Dimmitt v zvezni državi Teksas. Ko so na kraj nesreče prišli policisti in reševalci, so našli v hlevu moškega, ki so ga odpeljali v bolnišnico. Natančno, koliko krav je poginilo zaradi ognja in dima, ni znano, po podatkih policije pa gre za število 18.000. Organizacija za zaščito živali Animal Welfare je sporočila, da je pogin 18.000 glav goveda daleč najbolj smrtonosen požar v ameriških hlevih od leta 2013.

Požar se je po prvih ugotovitvah začel v stroju, ki odvaja kravje iztrebke in vodo. Verjetno je prišlo do pregrevanja in uhajanja metana, kar je privedlo do eksplozije, piše BBC.

Po podatkih Animal Welfara je v požarih v hlevih od leta 2013 v ZDA poginilo že skoraj 6,5 milijona domačih živali, med njimi je bilo okoli šest milijonov piščancev in 7300 krav. Samo med letoma 2018 in 2021 je v požarih poginilo tri milijone domačih živali. Na inštitutu so zato pozvali k sprejetju pravil o protipožarni zaščiti za hleve in druge kmetijske stavbe, saj v večini zveznih pravil ta zakonodaja ni urejena.