Prizorišče napada v Brooklynu. Foto: Reuters
Prizorišče napada v Brooklynu. Foto: Reuters

Napadalec si je v vagonu podzemne železnice najprej nadel plinsko masko in sprožil dimne bombe, preden je začel streljati na potnike v vagonu in na postaji.

V napadu je bilo ranjenih 16 ljudi, med njimi jih je bilo deset ustreljenih, so pristojni povedali na novinarski konferenci. Pet ustreljenih ljudi naj bi bilo v kritičnem, a stabilnem stanju, navaja Reuters.

Napadalca policija še išče. Nagib za dejanje še ni znan. Policijska komisarka Keechant Sewell je sicer sporočila, da za zdaj izključujejo teroristični motiv.

Newyorška policija je poostrila nadzor na podzemnih železnicah. Foto: Reuters
Newyorška policija je poostrila nadzor na podzemnih železnicah. Foto: Reuters

Napad je povzročil paniko v jutranji prometni konici. Na videoposnetkih po napadu je videti številne ljudi, ki bežijo s postaje na 36. ulici v Brooklynu v Sunset Parku. Iz notranjosti postaje se vije dim, na tleh so madeži krvi.

Ameriški predsednik Joe Biden in pravosodni minister Merrick Garland sta bila obveščena o napadu. Bela hiša je v stiku z županom New Yorka Ericom Adamsom.

Porast strelskih incidentov v New Yorku

Število strelskih incidentov se je v New Yorku povečalo, tudi na sredstvih javnega prevoza. Do 3. aprila letos so obravnavali 296 streljanj, v istem obdobju lani pa 260. Porast nasilnih dejanj z orožjem je eden največjih izzivov za novega župana Erica Adamsa.

V New Yorku neznanec streljal na potnike na podzemni železnici