Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nasilje tolp se je povečalo po lanskem atentatu na predsednika Jovenela Moïseja, šokantne razsežnosti pa je doseglo po spopadu dveh tolp, znanih kot G9 in G-Pèp, 8. julija.

Združeni narodi pravijo, da je bilo med 8. in 17. julijem ubitih 209 ljudi, od tega 114 pripadnikov tolp. Še 254 ljudi je bilo ranjenih. Večinoma so to prebivalci, ki niso povezani s tolpami.

Po poročanju BBC-ja lokalni prebivalci pravijo, da jim primanjkuje pitne vode in hrane, saj so se dostave ustavile zaradi strelskih spopadov. Eden od prebivalcev je svoje življenje tam opisal kot "cikel strahu, stresa in obupa". Drug prebivalec Brooklyna, predela soseske Cité Soleil, je dejal, da hodi spat in se zbuja ob zvokih strelov.

Domove je bilo prisiljeno zapustiti okoli 3000 ljudi. Številnim so tolpe domove uničile oziroma požgale. Drugi ljudje si domov ne upajo zapustit iz strahu pred tem, da bi bili slučajno ustreljeni. Več sto otrok se je zateklo v eno od srednjih šol v mestu.

ZN-ova Svetovni program za hrano in Unicef sta začela najbolj ranljivim prebivalcem soseske Cité Soleil dovažati pomoč v gorivu, hrani in vodi.