Obrambna ministrica je zagotovila, da bodo storilce kaznovali. Foto: Reuters
Obrambna ministrica je zagotovila, da bodo storilce kaznovali. Foto: Reuters

Dva tedna pred predsedniškimi volitvami, na katerih se bosta soočila Pedro Castillo in Keiko Fujimori, so domnevno pripadniki omenjene skupine v baru v vasi San Miguel del Ene ubili 18 ljudi, med njimi šest žensk in dva otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalci naj bi v pismu, ki so ga pustili na kraju zločina, pozvali vse, naj na volitvah 6. junija ne glasujejo za desno populistko Keiko Fujimori, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Obžalujem, da prihaja v naši državi do krvavega nasilja. Teroristične skupine nas želijo ohromiti in sejati strah. Tega ne bomo dopustili," je sporočila Keiko Fujimori, ki je v predvolilni kampanji zagovarjala politični sistem, ki združuje demokratični model s politiko trde roke, med drugim pa namerava pomilostiti svojega očeta, nekdanjega avtoritarnega predsednika Alberta Fujimorija.

Proti njej bo nastopil socialist Castillo. Nekdanji učitelj iz marksistično-leninistične stranke Peru Libre (Svobodni Peru) naj bi želel v primeru zmage oblikovati socialistično državo, dodatno nadzorovati medije in odpraviti ustavno sodišče.

Pokol se je zgodil v dolinah, kjer gojijo koko in so aktivni člani skupine Svetleča pot. Ministrica za obrambo Nuria Esparch je zagotovila, da bodo nasilni dogodek preiskali in da storilci ne bodo ostali nekaznovani.

Večina voditeljev Svetleče poti je že v zaporih, njihov vodja pa ostaja na prostosti. Sodelovali naj bi predvsem s tamkajšnjimi prekupčevalci mamil. Država se že dolgo časa spoprijema z nasiljem gverilske skupine, med letoma 1980 in 2000 je bilo v spopadih med Svetlečo potjo in varnostnimi silami ubitih skoraj 70.000 ljudi.