V Limi so bili zaradi protestov poostreni varnostni ukrepi. Foto: Reuters
V Limi so bili zaradi protestov poostreni varnostni ukrepi. Foto: Reuters

V prestolnici Lima so se protestniki odpravili do kongresa, kjer ima večino opozicija, pri tem pa nosili perujske zastave in vzklikali protivladna gesla. Policija v protiizgredni opremi je protestnike skušala razgnati s solzivcem.

Levičarski predsednik je nasprotnike vlade označil za nazadnjake in sovražnike ljudstva. Castillo, ki je nekoliko presenetljivo na oblast prišel julija lani, je sicer že preživel dva poskusa nezaupnice, opozicija pa se že pripravlja na nov poskus, čeprav je jasno, da ne bodo zbrali dovolj glasov.

Čeprav je Castillo predmet šestih kriminalnih preiskav, pa sam zanika kakršne koli nepravilnosti.

"Priča smo vpletenosti vlade v korupcijo, kongres pa se ne zgane," je dejal odvetnik Lucas Ghersi, ki je eden od organizatorjev protivladnega pohoda.

Oktobra je perujski državni tožilec v kongresu vložil ustavno pritožbo proti Castillu, za katero desničarska opozicija upa, da se bo končala z njegovo odstavitvijo s položaja.

Kriza se vleče že od pandemije

Medtem nezadovoljstvo v Peruju narašča. "Prihajam zaradi svojih otrok, zaradi svojih vnukov, ker ta vlada postaja pekel," je dejala Maria del Pilar Blancas. "Želijo, da postanemo še ena Venezuela," je še dodala.

Kot navaja BBC, se južnoameriška država spopada s številnimi gospodarskimi izzivi in strmo naraščajočimi življenjskimi stroški. Peru je bil ena od bolj prizadetih držav med pandemijo covida-19 in glede na napovedi Svetovne banke bo stopnja revščine še naslednji dve leti višja od obdobja pred pandemijo.

Castillo, nekdanji učitelj in stavkovni vodja, je pred volitvami obljubljal, da bo zmanjšal razlike med revnimi in bogatimi, a z večino svojih predlogov ni uspel v večinsko opozicijskem kongresu.

Podobni protesti so potekali v drugih mestih po državi, vključno z Arequipo, Chiclayom, Cuscom in Trujillom.

Castillo se brani pred očitki o korupciji in trdi, da gre le za poskuse njegovih nasprotnikov, da bi ga odstavili. Foto: Reuters
Castillo se brani pred očitki o korupciji in trdi, da gre le za poskuse njegovih nasprotnikov, da bi ga odstavili. Foto: Reuters