Tabletke je na trg poslalo podjetje Perrigo. Foto: Reuters
Tabletke je na trg poslalo podjetje Perrigo. Foto: Reuters

Prizadevanja za odobritev kontracepcije brez recepta potekajo že več let, vlada demokratskega predsednika Joeja Bidna pa je pospešila postopek, potem ko je vrhovno sodišče lani ukinilo ustavno zajamčeno pravico do splava po vsem ozemlju ZDA.

Proizvajalec Perrigo zagotavlja, da bo tabletka dostopna ženskam vseh starosti, vendar podjetje še ni sporočilo, kdaj bodo tabletke šle v prodajo ali po kakšni ceni. Odločitev FDA-ja je pomembna predvsem za mlajše ženske brez zdravstvenega zavarovanja, pa tudi za vse druge ženske v ZDA, ki lahko zanosijo, pa si tega v določenem trenutku ne želijo.

Skupina Načrtovano starševstvo je odločitev FDA-ja pozdravila, vendar ob tem opozorila, da to ni nadomestilo za odpravljeno pravico do splava. Prodajo tabletke je že napovedala veriga lekarn CVS, ki ima poslovalnice po vseh ZDA.

Ob tem je mogoče pričakovati proteste in bojkote skupin, ki nasprotujejo pravici do načrtovane prekinitve nosečnosti. V Katoliškem zdravstvenem združenju in nacionalnem združenju katoliških redovnic so izrazili odločno nasprotovanje potezi FDA-ja in opozorili na stranske učinke kontracepcije.