Združevanje družin poteka počasneje od želja (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Združevanje družin poteka počasneje od želja (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA je sporočilo, da mora združiti še približno 350 družin, večinoma iz držav Srednje Amerike. "Rada bi videla, da bi to potekalo hitreje, vendar napredujemo," je sporočila izvršna direktorica posebne skupine za ponovno združevanje družin pri ministrstvu Michelle Brane. Kot je še priznala, pa je še približno 1150 otrok, za katere ne vedo, kje natančno so. "Jasno je, da smo še daleč od konca. To je šele začetek in upajmo, da bodo družine videle, da prihaja do združitev in se bodo javile."

Zdajšnji predsednik Biden je že prvi dan po prevzemu oblasti podpisal izvršni ukaz o združitvi družin, ki so jih pod Trumpom po nezakonitem prečkanju meje ločili.

V času predsedovanja Trumpa je bilo od staršev ločenih približno 5500 otrok, večina leta 2018. Junija 2018 je Trump po ostrih kritikah, 17 zveznih držav je vložilo tudi tožbo proti Trumpovi administraciji, ustavil to politiko, le nekaj dni preden je sodišče ukazalo, da morajo otroke vrniti staršem. Družine so ločevali, da odvrnejo nezakonite priseljence, da se odpravijo v ZDA, ne glede na to, ali so družine v ZDA prosile za azil.

Minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas se je zahvalil različnim organizacijam, ki so pomagale pri združevanju in iskanju družinskih članov. "Čaka nas še veliko dela. Predani smo cilju, da najdemo vsako družino in jim damo možnost, da se združijo in pozdravijo rane."

Združevanje so otežili številni dejavniki, med njimi zelo pomanjkljive evidence o ločenih starših in samo dejstvo, da so številni starši iz oddaljenih skupnosti v državah Srednje Amerike, ki nimajo možnosti, da bi iskali svoje otroke v ZDA.

Kot še poroča ABC News, so samo septembra združili 50 družin, potem ko je administracija oznanila partnerstvo z Mednarodno organizacijo za migracije za pospešitev združevanja družin. V ta namen je bila vzpostavljena tudi spletna stran juntos.gov oz. together.gov (juntos oz together pomeni skupaj).