Kostas Karamanlis je na oblast prišel leta 2004. Na predčasnih volitvah bo poskušal osvojiti nov mandat, a vse kaže, da bo to zelo težko. Foto: EPA
Kostas Karamanlis je na oblast prišel leta 2004. Na predčasnih volitvah bo poskušal osvojiti nov mandat, a vse kaže, da bo to zelo težko. Foto: EPA
Grčija
Med lanskimi nemiri je bila Grčija na trenutke kot vojna fronta. Foto: EPA
Grki predčasno na volišča

"Posledice gospodarske krize so vidne ... potrebni ukrepi zahtevajo eno rešitev: očiščenje političnega prizorišča in svež mandat," je v govoru na televiziji dejal predsednik konservativne vlade, ki se spoprijema s padanjem podpore prebivalstva.

Čeprav Karamanlis še ni napovedal točnega datuma volitve, ki ga bo določil po srečanju s predsednikom, pa so vladni viri poročali, da se bodo Grki na volišča najverjetneje podali 4. oktobra.

Čakanje bi prineslo hud poraz
Volitve bi morale potekati šele leta 2011, vendar bi jih opozicijski socialisti lahko izsilili že naslednje leto. Vseeno preveč daleč, da bi čakali na mogoč ponižujoč poraz vladajoče Nove Demokratske stranke, ki trenutno za socialisti zaostaja nekaj odstotkov, naslednje leto pa bi bi bila lahko ta razlika še večja.

Kot pred volitvami pred dvema letoma so tudi letos Grčijo prizadeli katastrofalni gozdni požari in vlada se je spet znašla pod plazom očitkov glede odziva na naravno katastrofo. Tudi leta 2007 je bilo zaradi požarov izrečeno mnogo kritik na račun vladnega ukrepanja, a takrat je Karamanlisu le uspelo pridobiti zaupanje volivcev za nov mandat, čeprav s tesno večino le enega poslanca v parlamentu.

V primežu nasilja
Od takrat se je vlada zapletla v številne korupcijske škandale in odstopiti je moralo več ministrov. Lani decembra so državo zajeli še najhujši nemiri v zadnjih desetletjih, potem ko so policisti ubili najstnika, to pa je sprožilo val nasilnih protestov ter spopadov med policisti in protestniki.

Grčijo je v zadnjih mesecih pretreslo tudi več bombnih napadov, ki so imeli za tarčo vladna poslopja, banke ali policijske postaje. Zadnji tak napad se je zgodil v sredo, ko je pred borzo v Atenah razneslo avtomobil bombo, ki je lažje ranila eno žensko in močno poškodovala poslopje. Vlada je za napade obtožila skrajne levičarske in anarhistične skupine.

Grki predčasno na volišča