Ustava nalaga, da mora Croitoru v desetih dneh oblikovati vlado, o kateri mora nato glasovati še parlament. Foto: EPA
Ustava nalaga, da mora Croitoru v desetih dneh oblikovati vlado, o kateri mora nato glasovati še parlament. Foto: EPA
Romunija se bo morala potruditi in sprejeti stroge zahteve za posojilo IMF-a. Foto: EPA

Finančni trgi so pozdravili odločitev romunskega predsednika Traiana Basescuja, da na čelo vlade imenuje svetovalca vodje centralne banke, vendar ostajajo skeptični glede tega, da bo sposoben zagotoviti večino v parlamentu, kjer prevladujejo opozicijske stranke, ki so imele v igri za predsednika vlade svojega človeka.

Basescu je novega premierja označil kot neodvisnega strokovnjaka, kar so želele opozicijske stranke, in znanega po svojih sposobnostih na področju gospodarstva tako na nacionalni kot tudi na mednarodni ravni. 52-letni Croitoru je trenutno svetovalec vodje romunske centralne banke, med letoma 2003 in 2007 pa je bil predstavnik Romunije pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Odstavitev ministra sprožila vladno krizo
Padec dozdajšnje manjšinske vlade premierja Emila Boca se je zgodil ta teden, potem ko je razpadla vladna koalicija med socialdemokrati in liberalnimi demokrati zaradi odstavitve socialdemokratskega notranjega ministra, ki je premierja razburil z izjavami o možnosti zlorab na novembrskih predsedniških volitvah.

Težki časi za Romune
Padec vlade se ni mogel zgoditi v slabšem času, saj je tudi Romunijo močno prizadela svetovna gospodarska kriza, zaradi česar je Bukarešta IMF zaprosila za dodatno posojilo v vrednosti 20 milijard evrov. Toda posojilo je zdaj pod vprašajem, potem ko je IMF odložil napovedan obisk svoje misije v Romuniji, saj noče sklepati poslov z nefunkcionalno vlado.

Še lani je bila Romunija najhitreje rastoče gospodarstvo v Evropski uniji in magnet za tuje vlagatelje, vse pa se je spremenilo s prihodom svetovne gospodarske krize in balkanska država z 22 milijoni prebivalcev se je znašla v težkem položaju, ko močno potrebujejo tujo denarno pomoč. Vladna kriza se že odraža na razmerah v gospodarstvu in romunski lev je v primerjavi z evrom na najnižji ravni v zadnjih sedmih mesecih.