Streljanje je prizadelo amiško skupnost, ki takih grozot ni vajena. Foto: EPA
Streljanje je prizadelo amiško skupnost, ki takih grozot ni vajena. Foto: EPA
Okolico je takoj zavarovala policija
Predstavnik policije je dejal, da so bile žrtve namerno usmrčene s streli v glavo. Foto: Reuters

Streljanje se je zgodilo v šoli v Nickel Minesu, ki so jo obiskovali otroci, stari od šest do štirinajst let, napadalec, voznik tovornjaka Charles Carl Roberts, pa je v šoli zajel nekaj talcev. V razredu, v katerega je vdrl je bilo 10 do 12 deklic, učitelj in 15 dečkov.

Deklice je zvezal, dečke in učitelja pa je izpustil. Izpustil je tudi neko nosečnico, ki je bila v šoli in spremljevalke treh dojenčkov. Poleg treh smrtnih žrtev, ki jih je ustrelil v glavo, je bilo med strelskim obračunom ranjenih še sedem ljudi. Trije med njimi so bili prav tako ustreljeni v glavo. Kasneje je nekdo poklical policijo in ji sporočil, da ga je poklical ugrabitelj. Zagrozil naj bi mu, da se mora policija v hipu umakniti, sicer bo streljal na zajete talce.

Motiva za napad policija še ne pozna, je pa 32-letni prevoznik mleka svoji ženi zaupal, da se bo maščeval za nekaj, kar se je zgodilo pred 20 leti. Šlo naj bi za lokalnega prodajalca mleka, ki je pogosto mleko kupoval na farmah amišev. Tudi sam naj bi imel tri otroke.

Njegova žena je policiji kasneje povedala, da je našla samomorilska sporočila, ki jih je pred izvršenim dejanjem napisal za svoje otroke.

To je že tretje streljanje na ameriških šolah v zadnjih desetih dneh. Prva dva incidenta sta se zgodila v Coloradu in Wisconsinu, tokratni pa je prizadel podeželsko amiško skupnost, kjer takega nasilja niso vajeni. Prebivalci živijo popolnoma skromno življenje, nimajo ne televizije in ne radia. V skupnosti, kjer živi 30.000 ljudi, nimajo niti policijske enote, saj je območje dejansko brez kriminala.