Skoraj polovica Plenkovićevih ministrov bo nadaljevala svojo prejšnjo funkcijo. Foto: Reuters
Skoraj polovica Plenkovićevih ministrov bo nadaljevala svojo prejšnjo funkcijo. Foto: Reuters
Novi hrvaški vladi se obeta široka podpora
Hrvaška bo dobila novo vlado

Vlado mandatarja Plenkovića je podprlo 91 od 139 poslancev, ki so bili navzoči med glasovanjem. Proti je glasovalo 45 poslancev, trije so se vzdržali. Po glasovanju so vsi člani vlade tudi prisegli.

Nova hrvaška vlada bo imela štiri podpredsednike, ki bodo tudi ministri. Podpredsedniki vlade bodo zunanji minister Davor Ivo Stier, minister za obrambo Damir Krstičević, ministrica za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Martina Dalić in minister za upravo Ivan Kovačić (Most).

Poleg nekaj novih obrazov bo nekaj manj kot polovica prihodnjih ministrov nadaljevala svoje delo iz prejšnje vlade HDZ-ja in Mosta. Tako bodo delo nadaljevali ministri za finance Zdravko Marić, minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, minister za veterane Tomo Medved in minister za prostorsko ureditev in gradbeništvo Lovro Kuščević. Vsi prihajajo iz HDZ-jeve kvote.

Le tri ministrice in 19 resorjev
Člani Mosta Vlaho Orepić, Ante Šprlje in Slaven Dobrović bodo tudi v prihodnje ministri za notranje zadeve, pravosodje in varstvo okolja.

Nov obraz v vladi pa bo Nada Murganić, ki bo vodila novo ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialno politiko. V vladi bosta še dve ministrici, in sicer Nina Obuljen Koržinek za kulturo in Gabrijela Žalac za regionalni razvoj in sklade EU-ja.

Minister za kmetijstvo bo Tomislav Tolušić, za znanost, izobraževanje in šport Pavo Barišić, za zdravstvo Milan Kujundžić, za delo in pokojninski sistem Tomislav Ćorić ter za turizem Gari Cappelli.

Minister brez listnice bo Goran Marić. Neuradno naj bi po naslednji spremembi zakona o vladi prevzel ministrstvo za državno premoženje.

Opozicija mu očita preveliko splošnost, skrajna desnica jezna zaradi ministrice
Plenković je v predstavitvi napovedal, da se bodo osredotočili na krepitev gospodarstva in demografsko prenovo ter družbeno pravičnost in solidarnost. Med prioritetami sta davčna reforma in nadaljevanje prenove izobraževalnega sistema. Poudaril je, da bodo izvajali politiko nacionalne enotnosti namesto ideoloških delitev in da bo njegova vlada gradila politično stabilnost in pravno varnost.

Poslanci levosredinskih opozicijskih strank so mu pri tem oponesli preveliko splošnost napovedanega. Iz SDP-ja so Plenkovića posebej opozorili na pripombe številnih pripadnikov znanstvene skupnosti zaradi izbire Barišića za ministra, saj da ga spremlja vrsta afer, vključno z domnevnimi finančnimi malverzacijami.

Pozdravili so tudi, da v vladi ne bo več protislovnega ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića in zunanjega ministra Mira Kovača. Plenkovićeva odločitev o novi ministrici za kulturo je razjezila desničarske skrajneže v HDZ-ju, ki so na spletnih omrežjih ostro napadli novega premierja in ga označili celo za "udbaša".

Novi hrvaški vladi se obeta široka podpora
Hrvaška bo dobila novo vlado