Jemenci Salehu sporočajo, naj se ne vrača. Foto: EPA
Jemenci Salehu sporočajo, naj se ne vrača. Foto: EPA

Saleh je bil ranjen v petkovem napadu upornikov na predsedniško palačo in je odšel na zdravljenje v Savdsko Arabijo. Protestniki v Jemnu, ki že nekaj mesecev zahtevajo, da Saleh po 33 letih zapusti oblast, njegov odhod slavijo kot padec režima, čeprav še ni jasno, ali se bo dolgoletni predsednik vrnil domov ali ne.

Savdijski diplomatski vir trdi, da je rana, ki jo je Salehu povzročil šrapnel, globoka približno sedem centimetrov. Jemenske oblasti so po petkovem napadu sporočile, da je predsednik utrpel le lažje poškodbe.

Se bo vrnil v Jemen?
Salehovo zdravje naj bi bilo po operaciji v vojaški bolnišnici v Rijadu stabilno. Zaradi ran po obrazu, vratu in prsnem košu naj bi predsednik potreboval tudi lepotno operacijo. Televizijska hiša Al Džazira je poročala, da naj bi za okrevanje potreboval dva tedna, preden bi se lahko vrnil v Jemen.

Podpredsednik Abdel Rabo Mansour Hadi, ki v skladu z ustavo ob odsotnosti predsednika vodi državo, je po telefonskem pogovoru s Salehom sporočil, da se bo ta vrnil "v nekaj dneh". Opozicijske sile so po drugi strani napovedale, da mu ne bodo dovolile vrnitve.

Rijad izgublja potrpljenje
ZDA, Velika Britanija in nekatere evropske države pritiskajo na Savdsko Arabijo, naj skuša prepričati Saleha, da bi podpisal dogovor, ki so ga pripravile zalivske države in ki mu podeljuje imuniteto v zameno za odhod z oblasti in volitve. Saleh je v dogovor že privolil, nato pa si je premislil, kar je privedlo do spopadov med njegovimi silami in številnimi močnimi plemeni. Diplomati pravijo, da Savdsko Arabijo mineva potrpežljivost, a končna odločitev je v rokah kralja Abdulaha.