Na Čadskem jezeru poteka meja med štirimi državami - Nigerijo, Nigrom, Čadom in Kamerunom. Foto: Reuters
Na Čadskem jezeru poteka meja med štirimi državami - Nigerijo, Nigrom, Čadom in Kamerunom. Foto: Reuters

Baga Sola leži ob Čadskem jezeru ob meji z Nigerijo, od koder prihaja tudi zloglasna skrajna skupina, ki že nekaj let terorizira prebivalstvo na tem območju, kjer želi vzpostaviti državo na temelju islamskih zakonov.

Po poročanju očividcev so v vasi odjeknile tri eksplozije, in sicer ena na vaški tržnici ter dve v begunskem taborišču, kamor so se pred nasiljem Boko Harama v zadnjih mesecih in letih zatekli prestrašeni ljudje, tudi iz sosednje Nigerije. Poleg 33 žrtev napadov je umrlo tudi pet samomorilskih napadalcev. Ranjenih je bilo 51 ljudi.

Nigerijska skupina Boko Haram, kar v lokalnem jeziku Hausa pomeni "zahodna izobrazba je grešna", je nastala na severovzhodu Nigerije leta 2002, svojo kampanjo nasilja pa je začela leta 2009, ko je v rokah policije umrl njihov voditelj. Po navedbah organizacije za človekove pravice Amnesty International so v zadnjih šestih letih odgovorni za smrt 20.000 ljudi.

Nasilje skrajnežev se je kmalu začelo širiti v sosednje države, predvsem v Niger, Kamerun in Čad, ki so skupaj z Nigerijo na začetku leta sprožile ofenzivo, kar je močno oslabilo skupino, a vseeno jim ni uspelo ustaviti njihovih napadov.

Čadska vojska ključna za zmage nad skrajneži
Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari, ki je oblast prevzel konec maja letos, je svojo predvolilno kampanjo gradil na obljubah o končanju nasilja Boko Harama, potem ko njegovemu predhodniku Goodlucku Jonathanu to ni uspelo kljub razglasitvi izrednih razmer in vojaškim operacijam v treh zveznih državah na severovzhodu največje afriške proizvajalke nafte.

Čeprav je Nigerija motor zahodne Afrike, pa njena vojaška moč ne dosega političnega in gospodarskega vpliva, saj so vojaki slabo opremljeni in izurjeni, zaradi česar se je pojavilo nezadovojstvo tudi med tistimi, ki so jih poslali v boj proti dobro motiviranim skrajnežem.

Preobrat na bojišču se je tako zgodil šele letos januarja po ofenzivi čadske vojske, ki velja trenutno za najmočnejšo v regiji in je bila ključna za vojaške uspehe proti Boko Haramu.