Islamski skrajneži so v tednu dni izvedli več napadov. Foto: EPA
Islamski skrajneži so v tednu dni izvedli več napadov. Foto: EPA

Samomorilski napadalec je skušal vstopiti na sedež policije v mestu Karabulak, ki leži okoli 20 kilometrov od inguške prestolnice Magas, a so ga ustavili pri vhodu in takrat je sprožil razstrelivo. V napadu sta bila ubita dva policista, štirje pa so bili ranjeni. Le eno uro po napadu so policisti nadzorovano razstrelili bombo, ki je bila nastavljena v avtomobili nasproti policijske postaje.

Teden napadov
Napad v Ingušiji se je zgodil teden dni po tem, ko sta se na podzemni železnici v Moskvi razstrelili samomorilski napadalki in ubili 40 ljudi. V dvojnem samomorilskem napadu dva dni pozneje je bilo v Dagestanu ubitih 12 ljudi.

Rusko politično vodstvo je napade označilo za poskusa sejanja nereda v državi in napovedalo uničenje islamskih skrajnežev, ki prihajajo s severnega Kavkaza, kjer se zavzemajo za vzpostavitev emirata in šariatskih zakonov. Vodja čečenskih upornikov Doku Umarov je priznal, da je sam ukazal napada v Moskvi kot odgovor na politiko ruskega premierja na severnem Kavkazu.

Umarov je odgovornost za napad priznal na videoposnetku, ki ga ja skoraj večina večjih ruskih medijev ignorirala. Poslanec iz vrst vladjaoče Putinove stranke je zdaj predlagal, da bi medijem prepovedali objavo izjav domnevnih skrajnežev. Vodja upornikov je na posnetku napovedal še več napadov na ruskem ozemlju.