Foto:
Foto:

"Su Či bo nadaljevala zdravljenje doma pod nadzorom zdravnikov, medtem ko ji je vlada pripravljena nuditi
zdravniško in humanitarno pomoč," je še sporočila hunta.

Viri ne navajajo, ali bo Suu Kyi doma v hišnem priporu, kot je pred tem danes napovedal osebni zdravnik opozicijske voditeljice Tin Myo Win. Kot je danes še dejal Myo Win, se bo moral vsakdo, ki bo želel obiskati opozicijsko voditeljico na njenem domu, o tem dogovoriti z
mjanmarskimi oblastmi. Nobelova nagrajenka za mir, ki je bila od maja priprta na neznanem kraju, v bolnišnici ni sprejemala obiskov. Kot je pred dnevi povedal nek diplomat, naj bi bila v stiku z njo le dva zdravnika in medicinska sestra.

Su Čijeva je bila zaprta na neznani lokaciji že od konca maja
Opozicijsko voditeljico so aretirali 30. maja skupaj z vrsto članov njene stranke Nacionalne lige za demokracijo (NLD), ko je prišlo do spopadov med njeno politično turnejo po severnem Mjanmarju. Oblasti so takrat trdile, da so jo zaprle zaradi njene lastne varnosti in da jo bodo izpustile, ko se bodo razmere v državi normalizirale. Njena aretacija je naletela na ostre obsodbe in zaskrbljenost po vsem svetu. Su Čijevo sta nazadnje 6. septembra obiskala predstavnika Mednarodnega komiteja Rdečega križa.

Vojaška hunta je v Mjanmarju prišla na oblast leta 1988 z zadušitvijo demokratičnega gibanja, v katerem se je proslavila Aung San Su Či. Potem ko jo je leta 1989 spravila v hišni pripor, kjer je ostala do leta 1995, je vlada leta 1990 razpisala splošne volitve, na katerih je zmagala stranka NLD, vendar vojaška hunta volilnih rezultatov ni priznala in stranki NLD ni prepustila oblasti. Proti Su Či so leta 2000 znova odredili hišni pripor, iz katerega so jo izpustili 6. maja lani.