Hrvaški državljani so zaradi zadnjih političnih dogodkov že pozvali k bojkotu slovenskih proizvodov. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški državljani so zaradi zadnjih političnih dogodkov že pozvali k bojkotu slovenskih proizvodov. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Sanader
Hrvaški premier Ivo Sanader je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija spremenila svojo odločitev o ustavitvi hrvaških pogajanj z EU-jem. Foto: EPA

Hrvaški državljani so namreč zaradi rdeče luči Slovenije Hrvaški za enajst poglavij na današnji pristopni konferenci Hrvaške z EU-jem pozvali k zavrnitvi slovenskih proizvodov, vendar so premier in člani ekonomskega sveta dali vedeti, da je vsakršna "gospodarska" vojna, sploh zaradi splošne gospodarske krize, izključena, piše hrvaški index.hr.

Žbogar meni, da bo bojkota ne bo prišlo
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je v Odmevih na vprašanje, ali resno jemlje grožnje z gospodarskim bojkotom, dejal: "Ne, jaz sem običajno optimističen in si želim, da so to zadeve, ki so stvar preteklosti, in da to niso zadeve, ki bi se jih lotevali v hrvaški državi, ki hoče postati del EU-ja. To vendarle ni neko ravnanje, ki bi ga opažali v članicah EU-ja in verjamem, da tudi na Hrvaškem do tega ne bo prišlo."

Hrvaški politični analitik Davor Gjenero je dejal, da je po napovedani blokadi Slovenije zaskrbljen, da bo hrvaška vlada prihodnje leto, ki bo zelo zahtevno, plačala ceno socialne reforme. Glede bojkota slovenskih izdelkov ugotavlja, da je to popolna neumnost, ki se je ne bi smelo javno zagovarjati.

"Kakršna koli ideja, da se na tržišču obnašate netržno, vodi v gospodarsko škodljiv položaj. To je nedopustno. Normalno je, da se takšne stvari dogajajo, kakor so v ZDA zlivali francosko vino v času razprtij glede invazija Iraka, toda to je bila groteskno neumna poteza. Takšna poteza ne prizadene političnih voditeljev, temveč državna gospodarstva. Ni direktor Gorenja tisti, ki sprejema politične odločitve. Takšno metodo je na tem območju prvi izvajala Slobodan Milošević, in vsi vemo, kako je končal. Pričakovati je, da se takšne ideje pojavijo na Facebooku, toda tam morajo tudi ostati."

Branko Caratan s fakultete političnih znanosti je dejal, da je gospodarska kriza veliko večja težava za Hrvaško kot slovenska ustavitev pogajanj, vendar pa se meni, da napovedana poteza ogroža stabilnost odnosov obeh držav, kar je slabo tako za Hrvaško kot Slovenijo. Kar se tiče blokade, Caratan ugotavlja, da je ogorčenje hrvaških državljanov razumljivo, vendar po njegovem mnenju bojkot ni rešitev.

O posledicah zapletov med državama za položaj in ozračje slovenskih podjetij na Hrvaškem poroča tudi dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Drago Balažič. "Slovenski predstavniki o tem sicer ne govorijo javno, vendar te napetosti pri svojem delu še kako občutijo."

K. T.