Mediji so lani ugibali, ali je Sanader odstopil kot premier tudi zaradi vpletenosti v afere. Foto: EPA
Mediji so lani ugibali, ali je Sanader odstopil kot premier tudi zaradi vpletenosti v afere. Foto: EPA

Sanaderja se je v pismu hrvaškemu časopisu Jutarnji list odzval na komentar namestnika glavnega urednika Davorja Butkovića, ki je podvomil, da bi nekdanji podpredsednik hrvaške vlade Damir Polančec, ki se je ta teden znašel v priporu zaradi domnevne vpletenosti v oškodovanje premoženja Podravke, lahko delal vse tisto, česar ga obtožujejo, brez vednosti predsednika vlade.

V pismu je Sanader zapisal, da so to "obrekovalske in žaljive trditve, ki nimajo nikakršnega temelja v obstoječih dejstvih". Poudaril je, da je odvečno izpostavljati, a da je vsekakor mogoče, da je kateri koli član vlade lahko na svojo roko povlekel kakršno koli potezo, ki je bila v njegovem resorju, ter da omenjeno dejstvo ne pomeni, da bi bile takšne poteze nezakonite.

Sanader, ki je s položaja predsednika vlade odstopil 1. julija lani, je svojo vlogo pri aferah Podravka in Ina prvič zanikal decembra lani na obletnici smrti prvega hrvaškega predsednika Franja Tudjmana. Takrat je nekdanjega predsednika Stipeta Mesića opozoril, da bi lahko preiskovalci "skočili tudi med njega in njegove ljudi".

"Sama sem obveščala o vsem"
Odzvala se je tudi premierka Kosorjeva, za katero je "težko mogoče", da so lahko ministri v Sanaderjevi vladi lahko vlekli poteze "na svojo roko", ne da bi o tem kar koli vedel njihov nadrejeni.

"Ko sem delala kot podpredsednica vlade in ministrica sem o vsem obveščala predsednika vlade in menim, da je to princip, ki ga je treba nadaljevati. Prvi človek vlade je najbolj odgovoren, mora biti informiran o vsem in nenehno nadzirati procese", je dejala Kosorjeva.