Polaganja cvetja pred prizoriščem napada. Foto: Reuters
Polaganja cvetja pred prizoriščem napada. Foto: Reuters
Izredno stanje v središču Sankt Peterburga. Foto: Reuters
Postajo Seneni trg so nemudoma izpraznili. Foto: Reuters
Odzivi na teroristični napad v Sankt Peterburgu
Teroristični napad v Rusiji

Po podatkih ministrstva za zunanje zadeve med žrtvami ni Slovencev.

Eksplozija je odjeknila ob 14.40 med postajama Seneni trg (Senaja ploščad) in Tehnološki inštitut, neeksplodirano bombo pa so v gasilnem aparatu našli tudi na postaji Ploščad Vosstanija, ki so jo varno dezaktivirali. Oblasti iščejo dva osumljenca - enega, ki je bombo podtaknil pod sedež v vlaku podzemne železnice in je eksplodirala, in drugega, ki je eksplozivno napravo skril v gasilni aparat.

Oblasti so obe postaji nemudoma izpraznile in ustavile celoten promet podzemne železnice. Okrepili so tudi varnost na letališču Pulkovo in na podzemni železnici v Moskvi.

Fotografije, objavljene na družbenih omrežjih, kažejo povsem uničen vagon, ranjene ljudi in trupla okoli njega in postaji v dimu.

Kot piše RT, je eksplozijo najverjetneje povzročila improvizirana eksplozivna naprava, podtaknjena v vagon vlaka.

V mestu tudi Putin
O dogodku je že bil obveščen tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je trenutno v Sankt Peterburgu, kjer bi moral danes gostiti beloruskega kolega Aleksandra Lukašenka.

Kot je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, so Putina že premestili na obrobje mesta. "Sem že govoril z vodjo naših posebnih enot in skušajo ugotoviti vzrok eksplozij," je dejal Putin. "Mestne oblasti bodo sprejele vse potrebne ukrepe, da bodo zagotovile podporo družinam žrtev in poškodovanim."

Rusko generalno tožilstvo je medtem potrdilo, da je šlo za teroristični napad. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da počistimo dejavnike, ki so omogočili teroristični napad, in da preprečimo takšne primere v prihodnje," je izjavil predstavnik tožilstva.

Ruski spletni medij Fontanka je medtem objavil fotografijo varnostnih kamer moškega srednjih let z brado s črno kapo, ki naj bi ga policija iskala v povezavi z napadom. Moški naj bi 20 minut pred eksplozijo vstopil na postajo Petrogradska.

Sanktpeterburška podzemna železnica je z dvema milijonoma potnikov na dan 19. najprometnejša na svetu. Doslej še ni bila tarča napada.

Ruske varnostne službe so v preteklosti po lastnih navedbah preprečile teroristične napade na moskovski sistem javnega prometa, ki naj bi jih načrtovali skrajneži. Nekatere med njimi naj bi izurila Islamska država (IS).

Svet obsoja napad
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je Rusom in ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu izrazila sožalje zaradi napada. Na Twitterju je zapisala, da razmere spremlja skupaj z vsemi zunanjimi ministri EU-ja, ki so na zasedanju v Luxembourgu. "V mislih smo z vsemi ljudmi Rusije," je dodala. Sožalje svojcem žrtev in ruskemu narodu sta po Twitterju izrazila tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. "Pretresen in užaloščen sem ob novici o smrtonosni eksploziji v Sankt Peterburgu. Izrekam svoje iskreno sožalje naši državi članici Rusiji," je zapisal Jagland.

Izrazom sožalja so se pridružili tudi belgijski zunanji minister Didier Reynders, britanski zunanji minister Boris Johnson, generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Lamberto Zannier in tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Odzivi na teroristični napad v Sankt Peterburgu
Teroristični napad v Rusiji