Uporniki so v zadnjih dneh dosegli nekaj pomembnih uspehov. Foto: Reuters
Uporniki so v zadnjih dneh dosegli nekaj pomembnih uspehov. Foto: Reuters
Libija
Libijski uporniki so uspešno odgnali Gadafijeve sile, zadnja v vrsti naj bi padla Sirta. Foto: EPA
Libija
Koalicijske sile nadaljujejo obstreljevanje ciljev v Libiji, v nekaj dneh naj bi vojaško operacijo popolnoma prevzel Nato. Foto: EPA

"Trenutni režim v Libiji je izgubil vso legitimnost, zato mora Gadafi nemudoma oditi," sta v skupnem sporočilu dan pred mednarodno konferenco o prihodnosti Libije zapisala francoski predsednik in britanski premier. "Pozivamo njegove podpornike, naj ga zapustijo, preden bo prepozno," je dejal Sarkozy, vse preostale prebivalce Libije pa pozval k sodelovanju pri procesu tranzicije. Pri tem bi lahko ključno vlogo odigrali libijski nacionalni svet, voditelji civilne družbe in sploh vsak, ki želi prispevati k prehodu v demokracijo, je spodbudil Libijce.

Torkova konferenca v Londonu bo prvo srečanje t. i. kontaktne skupine za Libijo, ki pod vodstvom Francije, Velike Britanije in ZDA združuje države, ki bodisi sodelujejo pri vojaških napadih na Gadafiju zveste sile bodisi zgolj podpirajo posredovanje.

Sarkozy in Cameron sta poudarila, da bodo koalicijske sile še naprej uveljavljale resolucijo Varnostnega sveta ZN-a 1973 o Libiji, ki dovoljuje vojaško posredovanje z namenom zaščite civilistov. "Šele ko bo civilno prebivalstvo varno pred grožnjo napadov in ko bodo doseženi cilji resolucije 1973, se bodo vojaške operacije končale," sta dejala voditelja in ponovila, da njihov cilj ni vojaška zasedba Libije.

Vlada v Misrati razglasila premirje
Zahodne letalske sile so upornikom v Libiji pomagale pri boju z Gadafijevimi silami in hitrem napredovanju proti zahodu v zadnjih dneh. Del libijskega mesta Misrata nadzorujejo sile Moamerja Gadafija, del pa ostaja v rokah upornikov. Zunanje ministrstvo je v mestu razglasilo premirje.

"Zunanje ministrstvo obvešča, da so protiteroristične enote prenehale streljati na oborožene teroristične skupine, ki so ustrahovale mesto. V mestu Misrata znova vladata varnost in mir, javne storitve, dostopne vsem prebivalcem, pa se znova postavljajo na noge. Znova poudarjamo našo zavezanost premirju - te obljube ne kršimo," so sporočili.

V Misrati, strateško pomembnem mestu na zahodu države, so bili dopoldne uspešnejši uporniki, nato pa je del mesta znova prešel v vladne roke. Misrata, edino mesto na zahodu države, v katerem so uporniki imeli nekaj uspeha, je tako znova razdeljena na dva dela, po trditvah upornikov pa v mestu ni niti sledu o premirju, saj potekajo srditi spopadi med stranema. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da so razmere v mestu zelo resne, pošiljke pomoči in hrane pa lahko prihajajo le s čolni.

Eden izmed prebivalcev Misrate je za BBC povedal, da je bilo v nedeljo zvečer v spopadih ubitih osem ljudi, 26 pa je bilo ranjenih.

Zavzeli Sirto
Koalicijske sile so ponoči prvič bombardirale Gadafijevo rojstno mesto Sirta, libijski uporniki pa so sporočili, da so medtem zavzeli mesto. V soboto so zavzeli strateško pomembno pristaniško mesto Adždabija in z nafto bogato Brego, v nedeljo Ras Lanuf in Bin Džavad na vzhodu države, zdaj pa prodirajo naprej proti zahodu.

Gadafijeve sile so se umaknile iz Sirte
V noči na ponedeljek so uporniki zavzeli tudi mesto Sirta, ki so ga v nedeljo začele bombardirati koalicijske sile. Uporniki poročajo, da po vstopu v mesto niso naleteli na večji upor, saj naj bi Gadafijeve sile mesto že zapustile in se napotile proti prestolnici Tripolis. Neodvisni viri novice še niso potrdili, libijska vlada pa je sporočila, da so v napadu koalicijskih sil umrli trije ljudje.

Po objavi novice, da so uporniki zavzeli Sirto, je bilo mogoče v Bengaziju, ki velja za glavno oporišče upornikov, slišati strele v zrak, ljudje na ulicah pa so se veselili nove zmage nad Gadafijevimi silami. Sirta leži na polovici poti med Bengazijem in Tripolisom.

Koalicijske sile so ponoči napadle tudi Tripolis, prestolnico je ponoči streslo več močnih eksplozij. CNN-ov dopisnik iz Libije je poročal, da je v nedeljo zvečer slišal šest močnih eksplozij in videl ogenj, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa je bilo mogoče v Tripolisu slišati štiri močne eksplozije.

Operacijo Odisejeva zora bo vodil Nato
V nedeljo zvečer je zveza Nato sprejela odločitev, da bo od koalicijskih sil prevzela poveljstvo nad vojaško operacijo v Libiji in tako izpolnila vse vidike resolucije Varnostnega sveta, da bi zaščitili civilno prebivalstvo in s civilnim prebivalstvom poseljena območja, ki jim grozi napad Gadafijevega režima. Prenos poveljstva naj bi trajal nekaj dni, generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen pa je povedal, da bodo pri operaciji sodelovali s svojimi mednarodnimi in regionalnimi zavezniki.

Vključuje se tudi Turčija
Turčija je sporočila, da bo prevzela nadzor nad nad letališčem v Bengaziju, od koder naj bi usklajevala razdeljevanje humanitarne pomoči Libijcem. Po besedah turškega premierja Recepa Tayyipa Eddogana je to ena od treh nalog, pri katerih bo v okviru operacij zveze Nato sodelovala Turčija.

Obama bo nagovoril ljudstvo
Zaradi operacije v Libiji se je pod valom kritik znašel ameriški predsednik Barack Obama. Kongresniki mu očitajo, da se glede udeležbe v koalicijskem posredovanju ni posvetoval s kongresom, ljudje pa se bojijo, da bi se lahko ameriško posredovanje v Libiji sprevrglo v novo dolgotrajno vojno, kot se je to zgodilo v Iraku in Afganistanu. O poteku operacije, njenih ciljih in vlogi ZDA v njej bo tako Obama zvečer z univerze za obrambo v Washingtonu nagovoril ljudstvo.

O Libiji bo znova razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov.