Francoski predsednik med predstavitvijo reform. Foto: Reuters
Francoski predsednik med predstavitvijo reform. Foto: Reuters
Stavka Francozov leta 2004
Se bo Sarkozyju uspelo dogovoriti s sindikati in tako sprejeti reforme brez stavke? Foto: EPA

Podjetja zaradi takega sistema po njegovih besedah ne nudijo novih zaposlitev, ljudje pa zaradi sistema niso pripravljeni delati več ur, oziroma po starosti 55 do 60 let. Ob tem je napovedal, da bo 35-urni tedenski delavnik postal bolj fleksibilen.

Sedanjo socialno pogodbo bo treba zamenjati z novo, ki bo temeljila na delovni etiki, odliki in enakih priložnostih, napoveduje francoski predsednik.

Najbolj se mu zdi sporen poseben pokojninski sistem, pred spremembami pa se bo posvetoval še s sindikati, saj se želi izogniti množičnim protestom. Hkrati je napovedal, da želi nov sistem predstaviti v prvi polovici prihodnjega leta.

Sicer so prejšnji poskusi sprememb pokojninskega sistema, ki v nekaterih primerih sedaj v državnih podjetjih dovoljuje upokojitev že pri 50. letih, propadli zaradi številnih množičnih protestov.

Sarkozy je na majskih volitvah zmagal z obljubami številnih reform, javnomnenjske raziskave pa kažejo, da ima še vedno podporo.

V Franciji je namreč v veljavi poseben pokojninski režim, ki je bil uveden po drugi svetovni vojni ter za delavce v težkih in nevarnih panogah predvideva dodatne nagrade. Te bodo samo letos Francijo stale pet milijard evrov.

M. R.