Alvalid bin Talal je prepričan, da bi si zaslužil mesto med prvo deseterico, Forbes pa ga je uvrstil šele na 26. mesto lestvice najbogatejših Zemljanov. Foto: EPA
Alvalid bin Talal je prepričan, da bi si zaslužil mesto med prvo deseterico, Forbes pa ga je uvrstil šele na 26. mesto lestvice najbogatejših Zemljanov. Foto: EPA
Dolarji, dolarski bankovci
Letošnja Forbesova lestvica dolarskih milijarderjev je sestavljena na podlagi podatkov o premoženju iz leta 2012 - skupno premoženje milijarderjev s Forbesove lestvice je bilo lani vredno 5.400 milijard dolarjev, kar je za 800 milijard več kot leta 2011. Povprečno premoženje pa je znašalo 3,8 milijarde dolarjev, kar je za tri odstotke več kot leta 2011. Foto: EPA

Poročali smo, da je ameriška revija Forbes objavila svojo tradicionalno lestvico najbogatejših Zemljanov. Alvalidovo bogastvo so ocenili na 20 milijard dolarjev, kar ga je na lestvici za leto 2013 uvrstilo na "le" 26. mesto, s čimer pa se savdijski princ nikakor ne strinja.

Na spletni strani Alvalidovega investicijskega sklada Kingdom Holding so zapisali, da bo princ od zdaj naprej bojkotiral Forbesovo lestvico najbogatejših. Princ je od prvega moža revije Steva Forbesa zahteval, da se ga z lestvice odstrani, pojasnil pa je tudi, da njegovi zaposleni ne bodo več sodelovali z ekipo, ki ocenjuje vrednost premoženja svetovnih multimilijarderjev.

Deprivilegiran položaj Bližnjega vzhoda?
"Za tak korak se je princ odločil, ker čuti, da ne more več sodelovati v postopku, katerega posledica je uporaba nepravilnih podatkov in ki je očitno osnovana na način, ki vlagatelje in institucije z Bližnjega vzhoda postavlja v deprivilegiran položaj," so zapisali v izjavi.

Na letošnjem, sicer že 27. Forbesovem seznamu dolarskih milijarderjev je 1.426 ljudi. Največ milijarderjev tudi tokrat prihaja iz ZDA, kar 442. Sledi območje Azije in Tihega oceana s 386 milijarderji, z dvajsetimi manj pa se lahko pohvali Evropa.

Po lastni oceni bi bil med najbogatejšo deseterico
Ob tem pa so v prinčevem holdingu vse zainteresirane napotili na konkurenčno lestvico Bloomberga, na kateri se Alvalid z 28 milijardami dolarjev premoženja uvršča na 16. mesto. Ta lestvica po mnenju princa namreč uporablja "natančnejše metode" za izračunavanje vrednosti premoženja.

Izjava izrecno ne navaja, koliko princ sam verjame, da ima pod palcem, Alvalid pa naj bi svoje premoženje ocenjeval na 29,6 milijarde dolarjev. Če bi se s to oceno strinjali tudi pri Forbesu, bi se savdijski princ na lestvici za letošnje leto uvrstil med prvo deseterico najbogatejših Zemljanov. Na desetem mestu je namreč Francoz Bernard Arnault, čigar premoženje so Forbesovi finančni strokovnjaki ocenili na 29 milijard dolarjev.

Forbes: Princ izkorišča svoj finančni holding
Pri Forbesu so se sicer na obtožbe odzvali s kritičnim člankom, ki princa prikazuje kot človeka, obsedenega z javno podobo, ob tem pa so ga obtožili, da svoj holding izkorišča za napihovanje svoje finančne teže. "Princ ne more upravičiti ocene, ki bi presegla 20 milijard dolarjev. Še vedno je najbogatejši mož v arabskem svetu. Še vedno je dve milijardi nad lansko vrednostjo. A še vedno je 9,6 milijarde pod tem, kar trdi," so zapisali.

Spodaj si lahko še enkrat ogledate vodilno deseterico s Forbesove letošnje lestvice najbogatejših Zemljanov

Ime in priimekDržavaVrednost
(v milijardah dolarjev)
1.Carlos SlimMehika73
2.Bill GatesZDA67
3.Amancio OrtegaŠpanija57
4.Warren BuffettZDA53,5
5.Larry EllisonZDA43
6.Charles KochZDA34
7.David KochZDA34
8.Li Ka ŠingHongkong31
9.Liliane BettencourtFrancija30
10.Bernard ArnaultFrancija29